КАПИТУЛИРАО САМ ПРЕД СВОЈОМ ЖЕНОМ: Генерал Бранко Крга, већ деценију и по у пензији, али ни за тренутак не стаје

Слађана Ј. МАТИЋ

01. 12. 2020. у 07:40

КАПИТУЛИРАО САМ ПРЕД СВОЈОМ ЖЕНОМ: Генерал Бранко Крга, већ деценију и по у пензији, али ни за тренутак не стаје

Фото З. Јовановић

ДА није короне, па је због ње мало смањио своје свакодневне активности, за генерала Бранка Кргу (75) не би се ни рекло да је у пензији чак деценију и по.

Када је отишао са места начелника Генералштаба Војске СЦГ у мировину 2005, наставио је да ради готово свакодневно. Пуних десет година био је предавач на Академији за дипломатију и безбедност.

Сад му каже помало недостаје тај рад са студентима, али по закону откад је напунио 70 година катедру је морао да препусти млађима од себе.

- Понекад као гост, кад ме позову, одржим неки час или предавање - прича нам Крга, који је докторирао као пензионер 2009. године. - На тај начин ме повремено ангажују и на Војној академији и Високим студијама безбедности и одбране. Сад сам ипак, више окренут раду на Институту за стратегијска истраживања и неким научним темама, а и други разни институти ме зову на стручне скупове и предавања. Пишем и за часопис "Дипломатија и безбедност" о Косову и Метохији, геополитичким односима, безбедности...

Фото З. Јовановић

Генерал пуковник Крга је иза себе оставио, без дилеме се може рећи, успешну и завидну војну, дипломатску и обавештајну каријеру. У Београд је стигао из родног Дарувара и завршио два факултета - Филозофски и Војну академију. Био је војни аташе у Москви, начелник Војнообавештајне службе, а као круна свега стигло је место начелника Генералштаба Војске СЦГ од 2002. до 2005. године.

У јавности је остао запамћен као неко ко није баш превише причљив и као особа која није често давала изјаве медијима. Могло би се рећи да је увек био помало суздржан и војнички опрезан. Ипак, када смо га позвали срдачно се распричао, за "Новости", откривајући нам да већ 14 година живи на обронцима Авале:

- Ту сам викендицу купио 1994. године кад сам се вратио из Москве. У њој је боравила моја мајка, а после смо је жена и ја мало преуредили. Она је била мудрија, па је стално нешто сређивала и опремала.

Генерал се у служби обучавао за спољне непријатеље, а изгледа није рачунао на унутрашњег "ривала", па је без "испаљеног метка" капитулирао пред својом лепшом половином.

- Пажљиво ме довела у ситуацију да немам куд и морам ту да живим - открива уз осмех Крга.

- Продали смо стан у центру престонице, па је син себи купио мањи. Он је ожењен, инжењер је електротехнике, има своју фирму и бави се програмирањем. Ми смо се преселили и овде имамо плац од 30 ари, башту, воћњак и животиње, псе, мачке, зечеве, гугутке...

Печемо ракију комовицу и правимо домаће вино. Имамо нешто свог грожђа, а нешто и докупимо.

БЛАГОТВОРАН БОРАВАК ВАН ГРАДА

КАДА га млађи пријатељи који се спремају за пензију питају како је, генерал Крга одговара да има много предности, али и један недостатак пензионерског живота.

- Одеш у пензију и никад немаш слободног времена - открива наш саговорник.

- Предлажем свакоме ко има могућности да проба да живи као ја. Нисам никада планирао да ћу напустити град, десило се стицајем околности и сад смо жена и ја стално овде, не селимо се чак ни преко зиме. То позитивно утиче на здравље и расположење. Ово је благотворно.

Како каже, направи и до 200 литара вина и око 40 литара ракије, које углавном подели са пријатељима, али нешто се и попије са гостима кад дођу:

- Сада слабо ко долази, сви се нешто чувају због короне. Ове године смо пропустили окупљања у нашем дворишту и окретања на ражњу јагњади и прасади.

Фото З. Јовановић

Брачни пар Крга није осетио забране кретања које су постојале с пролећа. У дворишту, око баште и воћњака увек има неких послића што је предност живота на Авали. Госпођу Кргу сада нико жив не би могао да врати у стан у граду, а и генерал се сродио са природом.

Кад се зажели, Бранко Крга је зачас аутомобилом у центру, у Клубу генерала или у Удружењу припадника ВБО. Ту са пријатељима из службе претресе важне теме:

Фото Танјуг

- Не могу да кажем да сам у току свих дешавања, јер немам више директне изворе информација, али пратим актуелности. Ситуација на КиМ је врло сложена и државном руководству није лако да се са тим избори. Нешто раде добро, а нешто би могли и боље. На сцени су борбе за примат у свету и то ће наравно утицати и на нас, али важно је да држава буде чврста, стабилна и да прецизно определи националне приоритете, циљеве и интересе.

Генерала је звало неколико политичких партија да им се придружи, али није прихватио. Остао је доследан ставу да се политиком не бави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Velimir

01.12.2020. 09:07

Најбољи човјек на челу војске од радпада СФРЈ. Једини који је помогао припадницима војске у ЦГ кад нико није хтио,а држава није имала.