КАЗНЕ ЗА КУПОВИНУ БЕЗ МАСКЕ: Од почетка примене новог закона санитарна инспекција обавила 362 надзора, највише у Београду

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

18. 11. 2020. у 13:50

ЧЕТИРИ мандатне казне за непоштовање мера личне заштите од по 5.000 динара изречене појединцима у тржним центрима у Београду и 20 захтева за покретање прекршајног поступка против правних субјеката - епилог је 362 ванредна надзора, колико је санитарна инспекција обавила за три дана, почев од петка по подне, када је почела примена измењеног Закона о заштити становништва од заразних болести.

КАЗНЕ ЗА КУПОВИНУ БЕЗ МАСКЕ: Од почетка примене новог закона санитарна инспекција обавила 362 надзора, највише у Београду

Фото И. Маринковић

Доктор Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијски надзор, каже, за "Новости", да су појединци кажњени због неношења маске, а да је против правних субјеката захтев за прекршајни поступак у највећем броју случајева поднет због непоштовања дистанце у објекту, непостојања дезобаријере и зато што запослени нису носили личну заштиту.

- Око 80 одсто од 362 надзора за три дана било је у Београду, а остатак у Нишу, Крушевцу, Смедереву и Ваљеву - каже Стаменковић. - Почели смо да кажњавамо све који су претходно, због недоречености прописа, могли да избегну одговорност за своју несавесност.

Толеранције за оне који не поштују мере неће бити. Инспекторима није лако, у Београду их имамо дневно у две смене 10, то је много посла, а има и непријатних ситуација. За викенд су у Лазаревцу, уз помоћ полиције, морали да испразне објекат, где се одвијала велика журка и затворе га на три дана.

У КАРАНТИНУ 20.000 ЉУДИ

Од почетка овог месеца по решењу Санитарне инспекције у кућни карантин је, због ризичних контаката, стављено 20.049 људи.

- И то показује ток епидемије, јер смо у октобру издали 7.607 решења за кућну самоизолацију контаката - каже Горан Стаменковић.

За кршење самоизолације казна је 50.000 до 150.000 динара.

Гледајући извештаје за седам претходних дана, само санитарна инспекција урадила је 1.074 ванредне контроле угоститељских и малопродајних објеката и тржних центара, а све инспекцијске службе координисано, укључујући и комуналну милицију и локалне инспекције имале су 7.852 надзора у 24 округа и Београду.

- Уочено је доста неправилности, чак 1.170 - објашњава Стаменковић. - Изречена је 71 мандатна казна, поднета су 73 захтева судији за прекршаје и наложено је 599 корективних мера.

КОМУНАЛНА МИЛИЦИЈА У главном граду ПОЧЕЛА КОНТРОЛУ ПУТНИКА И ВОЗАЧА јавног ПРЕВОЗА

У седам аутобуса ниједан прекршај прописаних мера

КОМУНАЛНА полиција у Београду, као асистенција контролорима карата, почела је и проверу ношења маски у јавном превозу. Екипа "Новости" била је на терену, заједно са патролом одељења комуналне полиције Нови Београд запад, у насељу Ледине. Уверили смо се да су у контролисаним возилима сви путници поштовали епидемиолошке мере.

Да ли је на свест Београђана утицало повећање броја оболелих или су у страху од могућег кажњавања, не зна се, али су прописане мере сви поштовали. Са контролом комуналне милиције наши репортери су ушли у седам аутобуса, а без маске је затечена само једна путница. Комунални полицајци су замолили да стави маску, коју је имала у ташни, што је и учинила.

Фото И. Маринковић

Комунални милицајци су замолили грађане да наставе да носе маску и одржавају физичку дистанцу, ако је то могуће, како би заштитили себе, али и остале путнике, као и чланове своје породице. Међу путницима је било доста старијих суграђана који су и најдисциплинованији. Иако за младе кажу да нису баш послушни, основци и средњошколци које смо затекли у аутобусу су сви носили маске.Б. Б.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)