ИЗУЗЕТНО ТЕШКА НОЋ НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Др Тиодоровић открива када ћемо осетити ефекат мера

Танјуг

17. 11. 2020. у 09:19

ИЗУЗЕТНО ТЕШКА НОЋ НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Др Тиодоровић открива када ћемо осетити ефекат мера

Фото: Архива ВН

ЕФЕКАТ нових мера које су од данас на снази можемо очекивати почетком децембра, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав ТИодоровић и додаје да је тешка ноћ била на југоистоку Србије.

Он је за ТВ Пинк рекао да су забрињавајући подаци кад је реч о овооболелима у Нишу, Зајечару, Александровцу, Крушевцу, Врању, Прешеву, Бујановцу.

- Колико је тешка слика најбоље говори податак да је у ковид болници у Лесковцу пре неколико дана било седам пацијената, а јутрос је 52 пацијената. Ситуација се брзо мења. Сада имамо ситуацију као у претходном пику, све почне прво на северу, а онда почне да расте на југу - рекао је Тиодоровић.

Он је истакао да млади људи обично имају лакшу клиничку слику или болест пролази без симптома, али је вирус корона опасан за старије који имају тежу клиничку слику.

Како каже, позив на примену мера није позив на послушност, већ на одговорност.

- Ово је позив да размишљамо о бакама, декама, пријатељима. Ограничење рада угоститељских објеката је било неопходност. Погледајте шта се дешава у Мађарској и Румунији - навео је он.

Истиче да је ситуација у школама добра, да мало више заражених има међу ђацима средњих школа у односу на основне.

Посебно је похвалио ђаке и просветне раднике, али и родитеље захваљујући којима су све мере спроведене у школама.

- Предложио сам да зимски распуст буде од 19. децембра до 20 јануара (и за ђаке у Војводини и остатку Србије), трајаће можда који дан више од планираног. На тај начин би могли да обухватимо све празнике и католичке и православне - навео је он.

Тиодоровић је навео да је препорука да сви који могу раде од куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)