ОЗБИЉНА СИТУАЦИЈА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: На кисеонику 54 пацијента, њих четворо на респираторима

Д. Зечевић

16. 11. 2020. у 15:53

ОЗБИЉНА СИТУАЦИЈА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: На кисеонику 54 пацијента, њих четворо на респираторима

Др Златан Елек

Од 102 пацијента колико их се тренутно налази на лечењу у болничком центру у Косовској Митровици, 79 пацијената је позитивно на ковид 19 док се 23 пацијента налазе у тријажном центру и очекују се резултати њихових тестова.

Од поменутог броја, према речима др Златана Елека, директора ове здравствене установе, 54 пацијента је на кисеонику, њих четворо су на респираторима, при чему је једна особа животно угрожена.

- Сви пацијенти који су позитивни на ковид 19 су са обостраним упалама плућа и низом других болести. Смештени су у ковид амбуланту коју смо отворили на инфективном одељењу и где имамо до 130 места -истиче др Елек.

Он спрлујр на грађане да поштују препоруке заштите од ковида 19 и наглашава озбиљност ситуације у којој се налази здравствени систем у српским срединама на Косову и Метохији који функционише у склопу система Министарства здрваља Републике Србије.

Како би илустровао озбиљност ситуације, др Елек је навео пример да је шлепер кисеоника који добија ова здравствена установа својевремено трајао три до четири недеље, а да сада не може да потраје ни два дана.

- Уколико се настави са повећањем броја оболелих, бојим се да наша установа неће имати места за збрињавање, а оно што је такође битно да право на лечење имају и пацијенти који болују од других болести - упозорава др Елек који опомиње да је раније ова установа имала могућност слања оболелих у веће клиничке центре, али да је њиховим попуњавањем оболелима ускраћена и та могућност .

- Нама и даље у сусрет излази нишки Клиничко болнички центар за који заиста имамо све похвале на разумевању, пријему наших пацијената и сарадњи - захвалан је директор Клиничког центра у Косовској Митровици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)