РЕЗУЛТАТИ У РОКУ ОД 24 САТА У Ватрено око сваки дан стиже 2.500 - 2.700 узорака

Танјуг

16. 11. 2020. у 15:33

РЕЗУЛТАТИ У РОКУ ОД 24 САТА У Ватрено око сваки дан стиже 2.500 - 2.700 узорака

Фото: Н. Скендерија

У ЛАБОРАТОРИЈУ "Ватрено око" у Клиничком центру Србије ових дана у просеку стиже од 2.500 до 2.700 узорака из целе Србије, а резултате издају обично у року од 24 сата.

Начелница лабораторије "Ватрено око" Снежано Јовановић каже да су пре две недеље примали 600 до 800 узорака, а да данас у просеку дневно обрађују 2.500 до 2.700 узорака.

-То је значајан пораст. Осим што се повећао број узорака који нам пристижу, повећала се и позитивност - навела је она и истакла да данас издају много више резултата на којима пише да је пацијент позитиван на вирус корона него пре две недеље.

Данас се дешава да на плочици, на коју стају 94 узорка која се обрађују, буде више од 50 позитивних узорака, док је раније било од 94 узорка 20 до 30 позитивних.

Јовановић каже да се сви узорци који стигну у лабораторију Ватрено око обраде истог дана и да се резултати издају у року од 24 сата.

-Резултате издајемо у року од 24 сата, врло ретко после 48 сати. Обично резултат буде издат истог дана када стигне у лабораторију.Треба водити рачуна да поједине ковид амбуланте не шаљу истог дана узорке у лабораторију када је брис узет, већ сутрадан - навела је она.

Истиче да када узорак уђе у лабораторију до издавања резултата не прође више од 18 сати.

Лабораторија "ватрено око" има заправо четири одвојене лабораторије у којиома ради око 40 запослених. У првој лабораторији је пријем узорака, ту се материјал припрема за даљу анализу, убацују подаци у информациони систем. То је лабораторија у којој је трећи ниво безбедности, те запослени раде у пуној опреми, у скафандерима.

У другој лабораторији се припремају реагенси и хемикалије за саму анализу. То је лабораторија са другим нивоом безбедности, где је обавезно ношење маски, каљача, рукавица..., али не раде у скафандерима.

У трећој лабораторији се ради фракција нуклеинских киселина и екстрахује генетички материјал вируса и то је лабораторија трећег нивоа безбедности где такође запослени раде у скафандерима.

Када се заврши посао у трећој лабораторији плоча се пребацује у четврту лабораторију, ставља у ПЦР машину и након тога се издаје резултати.

Јовановић је посебно поносно што од отварања лабораторије у мају до данас ниједан запослени није заражен вирусом корона.

-Око 2.700 до 3.000 узорака су максимални капацитети са четири ПЦР машине и две машине за екстракцију - рекла је Јовановић и додала да би се у Србији тешко могло да уради толико анализа да није отворена лабораторија Ватрено око која је донација Кине.

Ватрено око ради сваки дана, чак и викендом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)