ЛЕБДЕЛА САМ ИЗМЕЂУ ЖИВОТА И СМРТИ: Потресна исповест српске медицинске сестре која је била "са обе стране короне"

Novosti online

16. 11. 2020. у 00:16

- ЛЕБДЕЛА сам између живота и смрти, све ме је болело и тешко сам дисала! Помишљала сам и на најгоре, јер сам мислила да нећу преживети! Све што говоре лекари, све што нас саветују чланови Кризног штаба знајте да је тако.

ЛЕБДЕЛА САМ ИЗМЕЂУ ЖИВОТА И СМРТИ: Потресна исповест српске медицинске сестре која је била са обе стране короне

Фото Д. Миловановић

Помагала сам зараженима и са својим колегама била у првим борбеним линијама, а онда су они морали да помажу мени. Верујте да је страшно. Корона није мала ствар, већ опасан и озбиљан вирус

Овако у исповести прича медицинска сестра из КБЦ "Бежанијска коса" Нада Милановић (51), која је добила орден на Дан примирја у Првом светском рату. Ова скромна хероина признаје да није очекивала да ће бити предложена за овако велико признање од стране директорке др Марије Здравковић и свог колектива.

Нада је награду добила за уложен труд и рад у овој епидемији док је збрињавала најтеже случајеве оболелих од короне, али и као јунак који је победио вирус након скоро три месеца мукотрпне борбе!

- За своју 31 годину стажа добијала сам многе награде, али овако велику нисам. Хвала свим мојим колегама! - рекла је сестра Нада, а онда у даху описала своју борбу за живот када се, помажући другима, заразила ковидом-19.

- Корону сам добила у првом таласу, позитиван тест ми је стигао 5. априла. Само сам један дан кренула на посао и у трену остала без снаге. Нисам могла ни корак да направим. Осећај је био неописив. Морала сам да одем на Инфективну клинику, где сам лежала 20 дана. Била сам на ивици смрти, али сам победила вирус уз огромну помоћ и стручност мојих колега - открива нам ова храбра медицинска сестра и додаје да је само чекала да се врати пацијентима:

- Једва сам чекала да обучем униформу и придружим се борби заједно са колегама у црвеној зони. Као неко ко је био са обе стране короне, апелујем на људе да ово схвате озбиљно! Вирус није шала. Носите маске и перите руке, не кошта пуно, а чува здравље. Тако помажете и нама. Епидемија траје осам месеци, сви смо уморни, а заражених је све више. Нећемо издржати.

Најтеже је када губите пацијенте

На питање шта је медицинским радницима најтеже у овој епидемији, Нада каже:

- На све смо се навикли. И на скафандере, и на опрему, и на тешке услове, на пуно посла, мало одмора. Али на нагло погоршање стања пацијената и губитке нисмо никако, ни после толико месеци епидемије. Дајемо свој максимум да помогнемо свима, јер је сваки минут битан. Сада буду добро, а онда за пар сати видимо како се стање погоршава. Клиничка слика постаје све тежа и видите како нема спаса. Да немате избора. Дајемо све од себе, али помоћи нема. 

(Информер.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)