ПУНИ СЕ БОЛНИЦА СВЕТИ САВА: Збринуто 27 пацијената, лекари под притиском

Тањуг

14. 11. 2020. у 09:54

ПУНИ СЕ БОЛНИЦА СВЕТИ САВА: Збринуто 27 пацијената, лекари под притиском

Фото: З. Јовановић

У БЕОГРАДСКОЈ специјалној болници Свети Сава' која је од петка у ковид систему, на лечењу је 27 оболелих од ковида-19, од којих је двоје на респиратору, саопштено је из те болнице.

Координатор ковид одељења у тој здравственој установи Павле Петровић рекао је да та болница од раније има ковид пацијенте с можданим ударом, а да је од петка пре подне на ковид одељење примљено 15-16 пацијената.

- Реч је углавном о тешким, непокретним болесницима које смо пре три недеље преводили у друге ковид центре, али смо их због све већег броја заражених у ковид болницама, вратили код нас, јер је такве пацијенте тешко неговати у другим установама - рекао је Петровић за ТВ Пинк.

Он је казао да је капацитет ковид одељења 60 места и да ће, ако се настави тренутна динамика пријема, сва места бити попуњена до сутра увече или најкасније до понедељка ујутро.

- Стижу болесници који и немају дисфункцију нервног система ни свеж мождани удар, али имају ковид обољење и морају да буду примљени код нас - казао је Петровић.

Додао је да болница има довољно обучених лекара, и да иако функционише и као ковид и као нековид болница, успева да премости тај проблем.

Петровић је казао да је било заражавања међу медицинским особљем и да сваки дан има "испадања" из система, али да је заражавање сведено на минимум.

Он је казао да су лекари и медицинско особље под великим притиском и стресом још од првог таласа када су, истакао је, били једина установа у Србији и региону која је радила механичку екстракцију тромба као најновију процедуру лечења акутног можданог удара.

- Нарочито су под притиском анестезиолози, али и други специјалисти - неуролози, интернисти и радиолози. Морамо да збринемо и ковид и нековид болеснике, велики је притисак на здравствене раднике у свим болницама и зато апелујем на грађане да максимално користе заштиту - рекао је Петровић.

Он је казао да корона вирус оставља последице на све органске системе, а не само на имуни и респираторни, који се најчешће спомињу.

- Почиње као инфекција вирусом, али се активира ''каскада'' која потпуно промени имуни одговор оболелог, тако да неко може добити инфаркт миокарда, неко мождани удар, болест може имати последице и на стање свести - појаснио је Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)