ВУЧИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊА: Покушао сам да се макар делимично захвалим свима који су спашавали туђе животе ризикујући своје (ВИДЕО)

Novosti online

11. 11. 2020. у 10:59

СРБИЈА и свет данас обележавају Дан примирја у Првом светском рату у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

ВУЧИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊА: Покушао сам да се макар делимично захвалим свима који су спашавали туђе животе ризикујући своје (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић данас је тим поводом доделио одликовања за 101 заслужног појединца и институције који су се истакли у борби против ковид 19.

Вучић је тим поводом поручио да су они својим радом, чашћу и одговорношћу заслужили да постану пример свима нама.


Епидемиолошке мере заштите спречиле су да се тим поводом сви окупе на једном месту, већ ће им председник уручити ордење када епидемиолошка ситуација то дозволи.

-Свима желим да честитам велики празник, на данашњи дан обележавамо велики празник и данас је дан да се захвалимо свима који су помогали да очувамо животе грађана. Питам се како сте пронашли сву ту снагу у себи, помогли сте јер сте часни и одговорни људи. Знали сте да од малог броја вас зависе животи свих нас-рекао је Вучић.

-Покушао сам указом да се макар делимично захвалим свим људима који су спасавали туђе животе ризикујући своје. Данас ће орден добити и господин Мухин, јер је од нашег храма направио најлепшу богомољу на целом свету-рекао је председник.

-Бити частан није ништа друго него непрестано давати безрезервно све што неко има и више од тога онима којима је то давање неопходно да преживе. Зато ми је данас немогуће да покушам да вратим дуг који имамо према свим лауреатима-рекао је Вучић.

Председник је казао да је данас најтежи дан за Србију када је реч о броју преминулих и новозаражених корона вирусом.

Фото: Танјуг

 
 

-Желим свима који данас добијају највеће могуће ордене да се захвалим-додао је Вучић.

-Ово је за све људе који добијају одликовања велика част, јер им то додељује њихова држава и то ће остати на понос вашим потомцима да увек покажу како су њихови преци радили у најтежим тренуцима за своју отаџбину. Захваљујући вама сачували смо много живота. Знам да ми Срби не умемо да кажемо хвала и покажемо колико поштујемо то што радите за нас и колико смо захвални. На крају остаје ово признаје-каже Вучић.

Вучић се обратио и доктору Кону, који је присутан и доктору Пелемишу и рекао да зна колико није било једноставно.

Фото: Танјуг

 

- Сматрао сам да је важно да пре Сретењског додељивања одликовања укажемо пажњу и част тиме што ће добити одликовања за дела која су учинили. Вама др Кон, др Пелемишу и свим другим људима који добијају највише могуће ордене који могу да добију, желим да се захвалим и кажем да знам колико вам није било ни лако ни једноставно. Да знам да сте знали да радите најтежи посао у држави у којој ће мало ко имати поштовање. Када кажемо да нешто треба да затворимо онда ће рећи да не треба, када кажемо да треба нешто да се отвори, рећи ће да не треба, када кажете да је нешто лепо рећи ће ружно је. Увек је тако. Мало ко жели да поштује оне који знају боље и више. Срећан сам што смо имали људе који су различито мислили у Кризном штабу, што сте доносили најбоље одлуке - рекао је Вучић.

Фото: Принтскрин

 

-Бескрајно сам захвалан и многим малим херојима, а међу награђенима имамо награђене и чистачице. Имамо и жену која је била на стубу срама, Муамера Турковић, коју су покушали да осуде што је прегледала девојчицу испред болнице како се дете не би заразило. Овде су људи који су се свакодневно борили, ризиковали своје животе, а који су на сваки могући начин одбранили нашу земљу и људе. Пред вама је још много посла, проблема које ћете морати да решавате, али апсолутно сам сигуран да ћете у томе супети-нагалсио је он.

Вучић је казао да је донео одлуку да награди и неке новинаре, додајући да некима није дато признање и да је тиме можда направљена грешка, која ће бити исправљена за Сретење.

Фото: Танјуг

 

Објаснио је да су се неки новинари истицали свакодневним извештавањем, улазили у Црвену зону, облачили скафандере и трудили се да обавесте јавност на истинит и правовремени начин с каквим проблемом се суочавамо.


-Свим грађанима Србије још једном честитам празник-рекао је Вучић на крају.


Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су: др Предраг Кон – Градски завод за јавно здравље Београд, проф. др Мијомир Пелемиш – Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

Оредном српске заставе првог степена одликован је академски сликар Николај Мухин, за мозаично украшавање Храма Светог Саве и заслуге за развијање нарочитих односа између Србије и Русије.

Орденом Карађореве звезде другог степена одликовани су: проф. др Бранислав Тиодоровић – Институт за јавно здравље Ниш, доц. др Горан Стевановић – Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, проф. др Даница Грујичић – Клинички центар Србије, проф. др Бранимир Несторовић – Универзитетска дечја клиника Тиршова, др Срђа Јанковић – Универзитетска дечја клиника Тиршова.

Фото: Танјуг

 

Доктор Предраг Кон: Орден ћу преузети са осећајем части

-Орден ћу преузети са осећајем части, данас ми је указано поверење да се обратим у име свих одликованих. Свим одликованим честитам и да се са поносом сећају данашњег дана. Свима који су се и данас нашли у ситуацији да бране животе наших грађана, захваљујем се. Свој орден посвећујем породици, супрузи Весни, њеној ћерки Алдини и посебно мом сину Слободану-рекао је Кон.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (95)