ХОЋЕ ЛИ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ ИЗДРЖАТИ? Доктор Гојковић упозорава да ће се повећати број пацијената који ће захтевати хоспитализацију

Novosti online

10. 11. 2020. у 22:45

ХОЋЕ ЛИ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ ИЗДРЖАТИ? Доктор Гојковић упозорава да ће се повећати број пацијената који ће захтевати хоспитализацију

Зоран Гојковић / Фото Танјуг

ПОКРАЈИНСКИ секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је вечерас да је епидемиолошка ситуација у Србији "изузетно неповољна, са претећом ванредном ситуацијом" у једном броју локалних самоуправа.

- Оно што је забрињавајуће и опасно је то што ће за пет до седам дана од овог броја људи који су позитивни, 10 одсто захтевати хоспитализацију. То је на дневном нивоу 300 до 400. То су бројке које здравство не може да задовољи - казао је Гојковић у емисији "Упитник" на РТС.

Нагласио да су то "исцрпљујући моменти" за здравствени систем и додао да се дневно у болницама троши количина кисеоника која се раније трошила за месец дана.

Рекао је да су сада највећи проблем велики градови, да се већина грађана придржава епидемиолошких мера и нагласио да је потребно да се схвати да још неко време неће бити "нормалног живота".

Заменик градоначелника Београда, Горан Весић, изјавио је да ће се изменом Закона о заштити становништва од заразних болести и Закона о прекршајима омогућити да контролу спровођења епидемиолошких мера у Београду врши 400 до 500 комуналних инспектора и милицајаца.

Рекао је да се у Београду неће мењати режим рада угоститељских објеката и нагласио је да потребно да грађани науче да "живе с вирусом".

- Привреда мора да ради. У Београду имамо скоро 50 одсто попуњеност хотела, а у центру града 80 одсто. Веома је важно да привреда ради - не зато што је то наш хир, већ зато што Београд даје 40 одсто БДП Србије - казао је он.

(РТС/Танјуг)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)