ДОКТОР КОН О ВАНРЕДНОМ СТАЊУ: То је било једино што је пробудило људе, али сада је немогуће

Танјуг

10. 11. 2020. у 20:56

ДОКТОР КОН О ВАНРЕДНОМ СТАЊУ: То је било једино што је пробудило људе, али сада је немогуће

Фото: Танјуг

ЧЛАН Кризног штаба Предраг Кон упозорио је вечерас да Србија није далеко од катастрофалне епидемиолошке ситуације у којој људи више неће имати где да се лече, али је додао да не постоји ни "теоријска шанса" да поново буде проглашено ванредно стање.

Доктор Кон каже да је у Београду данас регистровано 1.430 заражених особа, што је знатно више него што је било током читаве претходне недеље, када се тај број кретао између мање од хиљаду и нешто мање од 1.200.

- Таман је изгледало да смо достигли плафон. Надао сам да ће се у току ове недеље зауставити на том нивоу, али дешава се оно што је нажалост могло и да се предвиди - кривуља наставља да се пење - истиче Кон за РТС.

Каже да је многим истраживањима код нас и у свету откривено да је вирус присутан много више него што је званично регистровано.

- Тај број са којим се множи број званично потврђених случајева заразе је у почетку био измеду пет и 10, а након што су урађена истраживања то је између 10 и 20 - наводи Кон.

Доктор Кон објашњава да је ванредна ситуација арбитрарно дефинисана када је један од 1.000 становника активно оболео.

- Давно смо прошли епидемиолошку ситуацију у Београду, она је још у јуну проглашена и није никада ни гашена. Имате најновију уредбу о понашању у току епидемије и ванредне ситуације. То је правни акт где се тачно види које су мере и ако неко очекује да може нешто више добити од медицинске струке, он једноставно не схвата позицију струке у Кризном штабу - каже Кон.

Истиче да је у овом тренутку најважније да се створи правни оквир за спровођење мера и нада се да ће закон који ће у петак бити пред посланицима то и омогућити.

Он наводи да нема другог плана за даље осим да се ослобађају места и да се обезбеди да најтежи болесници имају где да се лече.

- Овај налет је толико велики и не би требало да се чудимо јер је следећи степен катастрофална епидемиолошка ситуација. То је ситуација у којој немају где да се лече људи. Мора да се разуме да не причам ово ради плашења него је то објективно стање - наглашава Кон.

Кон каже да је увођење ванредног стања било једино што је пробудило људе, али да сада нема теоретске шансе ни правног оквира да поново буде проглашено.

- Једноставно је немогуће. То људима није јасно. Ја вам као правни лаик објашњавам да је министар одбране у том случају писао писмо председнику и тако је проглашено ванредно стање - објашњава Кон.

Истиче да Кризни штаб никако не може да прогласи ванредно стање у било којој ситуацији.

- Ако немате могућност да спроводите најбаналније мере које су прописане, како да причамо о нечему озбиљнијем, без правног оквира који је требало да буде обезбеђен бар месец дана раније. Не сумњам у нашу способност адаптације и не сумњам уопште да ћемо наћи начина, али потпуно ми је нејасно да постоје људи који и даље причају да ово не постоји- каже доктор Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)