БЛИЗУ СМО КАТАСТРОФАЛНЕ СИТУАЦИЈЕ: Доктор Кон тврди да ће ускоро морати да се ослобађају места за најугроженије

Novosti online

10. 11. 2020. у 18:56

БЛИЗУ СМО КАТАСТРОФАЛНЕ СИТУАЦИЈЕ: Доктор Кон тврди да ће ускоро морати да се ослобађају места за најугроженије

Фото: Танјуг/Слободан Маљевић

ЕПИДЕМИОЛОГ др Предраг Кон, гостојући вечерас у Београдској хроници на РТС, рекао је да је очекивао да ће тренутни талас корона виурса ове недеље бити у паду, али да се нажалост он и даље пење.

- У Београду је 1.430 заражених данас, али је то много више него читаве претходне недеље, где се тај број кретао до 1.200. Ја сам се надао да ће тај талас ове недеље да се заустави, али нажалост он наставља да се пење. У свим истраживањима, и стараним и домаћим се откирвало да је вирус много више присутан него оно што се региструје, тако да се тај број регистрованих множи између 10 и 20, тако да кад смо имали око 1.000 заражених значи да смо имали 10.000 и то на дневном нивоу - рекао је др Кон.

Епидемилог је такође додао, да је ванредна ситуација врло јасно дефинисана, али да се правила не поштују а када се то дешава онда се и крши закон.

- Ванредна ситуација је дефинисана, а то значи када је 1 од 1.000 активно оболео, ми смо давно прошли епидемију, мислим у јулу и није никад ни гашена. Све мере су дефинисане, то је врло јасно, али чим се непоштују мере онда је јасно да се не поштује ни закон. Не можемо све ставити на истој равни и стално причати о кризном штабу. Мере не могу да се спроводе јер не постоје правни оквири - иситче др Кон.

Тренутна епидемиолошка ситуација је како каже, врло близу катастрофалне, а то значи да ће ускоро да се ослобађају места за оне најугроженије.

- Нема неког другог плана осим да се ослобађају места и да се обезбеди да најтежи болесници имају места. Ја нисам тај који прави план распореда, тај план је функционисао одлично у прва два таласа и омогућио флексибилност здравственом систему. Међутим, овај талас је толико велики, да не би требало да се чудимо да следеће степеновање буде катастрофална епидемиолошке ситуације, а то значи да нема где да се лече људи. Не кажем ово да некога плашим, већ је обично резоновање. Ми нисмо много далеко од тог стања - каже епидемиолог и додаје "да не постоји број који одређује то стање, већ се то гледа тако да ми можда имамо за још неколико дана места у Београду, а затим када она буду попуњена иде смештање свуда где има места, а то подразумева огроман напор, треба обезбедити возила, лекаре и све остало".

Др Кон истиче да је суштина је да ми морамо да зауставимо вирус, ако не успемо ми њега, он ће зауставити нас.

- Ја сам говорио да је ванредно стање заменило огроман број умрлих, и то је подигло свест код људи, а тада сам био екстремно критикован, сада то понављам јер је то једино што је пробудило људе. У овој ситуацији нема теортеске шансе да се проглашава ванредно стање, нема правни оквир за то, једноставно је немогуће, а то људина није јасно, кризни штаб никако не може да прогласи ванредно стање.

- Ако ви немате ниједну могућност да спроведте ни најбаналније мере које су прописане, како да причамо о нечему другом. Без правног оквира који је требало да буде бар месец дана раније да би стигли све да урадимо, и сада ћемо то урадити, и не сумњам у нас и да ћемо наћи начин, али ми је потпуно нејасно да и даље постоје људи који причају да овај вирус и даље не постоји - истиче др Кон.

Како је истакао, не може да му приђе свести да оволики број људи и сведока није довољан да некога увери у постојање вируса.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)