ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ? Произвођачи тврде - ефикасност је 90%!

Novosti online

09. 11. 2020. у 14:01

ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ? Произвођачи тврде -  ефикасност је 90%!

Фото АП

ВАКЦИНА против Ковид-19 је на видику, уз најаву првих привремених резултата у великим испитивањима која показују да кандидат компанија “Фајзер” и "Бајонтек” има ефикасност од 90%, тврде произвођачи, чија анализа показује много боље перформансе него што се већина стручњака надала.

Висок проценат заштите чини налазе уверљивим.

Регулатори су претходно рекли да би одобрили вакцину која је ефикасна само 50% - штитећи половину оних који је добију.

Компанија “Фајзер” каже да нема озбиљних нежељених ефеката.

- Данас је сјајан дан за науку и човечанство. Први низ резултата нашег испитивања вакцине против ковид-19 у фази 3 пружа почетне доказе о способности наше вакцине да спречи ковид-19 - рекао је др Алберт Бурла, председник и извршни директор компаније “Фајзер”, јавља "Гардијан".

Како је рекао, “достижемо ову критичну прекретницу у нашем програму развоја вакцина у тренутку када је то најпотребније свету, кад стопа зараза постиже нове рекорде, болнице се приближавају прекомерном капацитету, а економијсе боре да се поново покрену”.

- Скоро да сам у екстази. Ово је сјајан дан за јавно здравље и потенцијал да нас све извуче из околности у којима се сада налазимо - рекао је у једном интервјуу Бил Грубер, један од главних научника "Фајзера".

Компанија је рекла да је привремена анализа спроведена након што су 94 учесника у испитивању развила ковид-19, испитујући колико их је примило вакцину у односу на плацебо. Компанија није прецизно објавила колико је оних који су се разболели примило вакцину.

Ипак, преко 90 процената ефикасности подразумева да није више од 8 од 94 људи који су заразили ковидом-19 добило вакцину, која је примењена у два убризгавања у размаку од три недеље.

Стопа ефикасности је знатно изнад ефикасности од 50 процената коју Америчка администрација за храну и лекове захтева за вакцину против корона вируса.

Тестирање ће се наставити док се не потврди 164 случајева заразе, тако да постоји могућност да се стопа ефикасности промени, али откриће да је до сада спречено 90% инфекција узбудиће подједнако политичаре и челнике јавног здравства и донети наду у потенцијални крај пандемије.

У испитивањима фазе 3 учествовало је више од 43.000 људи. Чини се да су људи из мањина заштићени једнако добро као и сви други, каже компанија.

Прикупљање потребних података о безбедности трајаће до треће недеље новембра, каже компанија. Досије ће затим бити достављен регулаторима на одобрење. Брзо лиценцирање могло би значити да ће прве дозе добити здравствени радници до краја године.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)