ШОКАНТНА УПОЗОРЕЊА ДР НЕСТОРОВИЋА: Пулмолог указао на велики проблем, а најугроженија су деца!

Novosti online

08. 11. 2020. у 19:44

- ЕФЕКТИ аерозагађења нису ограничени само на дисајне путеве, већ и на све друге органе. Постоји јасна корелација броја оболелих од карцинома и степена аерозагађења, а слично је са свим другим болестима - каже пулмолог проф. др Бранимир Несторовић.

ШОКАНТНА УПОЗОРЕЊА ДР НЕСТОРОВИЋА: Пулмолог указао на велики проблем, а најугроженија су деца!

З.Јовановић

Последњих дана и недеља ваздух у Србији има и боју и мирис. Из године у годину расте број деце са респираторним проблемима, а тешки метали које удишемо трајно се настањују у нашем организму и изазивају бројна обољења.

- Аерозагађење спада међу најважније узроке обољевања и смрти према подацима Светске здравствене организације. Други узрок је загађење буком. Када сам почео да се бавим овим послом, број деце са обољењима респираторног тракта је био низак (испод један одсто све деце). Тренутне процене су да скоро свако шесто дете има астму, преко 20 одсто алергијску кијавицу, а у порасту су и друге болести респиратрорног тракта (укључујући респираторне инфеције). Ја сам увек амбуланту на Клиници радио средом, број пацијената је са пет до 10 почетком каријере нарастао на 30 до 40.

Пулмолог је открио и које су најагресивније честице за наша плућа.

- Иако се много прича о честицама (ПОМ2,5 и ПМ10), гасови су знатно важнији, јер продиру дубље у дисајне органе. Честице изазивају обољења горњих дисајних путева и великих дисајних путева (синузитисе, бронхитисе, стварање секрета). Гасови су узрок астме, хроничне опструктивне болести, а вероватно и карцинома (овде се посебно издвајају гасови који настају сагоревањем филтера цигарета - који је сачињен од целулоза ацетета). Најагресивнији је сумпор диоксид, који настаје сагоревањем угља у електранама, али не треба заборавити ни озон (стварају га мотори са унутрашњим сагоревањем, посебно дизел мотори).

Каже и да оштећења плућа деце која имају мање од три године могу да оставе трајне последице.

- Најосетљивија су деца до треће године, јер се њихова плућа налазе у фази развоја. Оштећења у том периоду могу да оставе трајне последице. Ова група је такође веома осетљива на вирусне инфекције, а оне додатно погоршавају оштећење плућа изазвано аерозагађењем.

Танјуг

Загађени ваздух може довести и до каснијих болести.

- Најчешће су астма и хронична опструктивна болест плућа, а код горњих дисајних путева хронични синуситиси. Оштећење плућа аеозађењем доводи до смањења отпорности на различите инфективне узрочнике, па је позната појава да становници градова где је аерозагађење високо често имају нападе отежаног дисања или понављаних запаљења плућа.

Несторовић открива и да ли аерозагађење изазва и одређене алергијске реакције.

- Оштећење слузокоже доводи до олакшаног продирања алергена кроз слузокожу дисајних путева, а ово олакшава настајања алергијске сензибилизације. Радови из Јапана указују да је проценат оболелих од астме директно пропорционалан удаљености куће од ауто-пута. Такође, честице алергена (посебно полена) везују се за честице аерозагађења. Тако се лакше удишу, удахнуте доводе до запаљења слузокоже, а овако запаљена слузокожа често постаје алергијска. Аерозагађење, алергени и вируси су заједнични у наступу рема нашим дисајним путевима.

На питање: Може ли загађен ваздух системски оштетити цео организам, Несторовић одговара:

- Као последица уношења честица аерозагађења, јавља се повећано стварање слободних радикала кисеоника (а они су основни фактор оштећења наших ткива и ДНК). Ефекти аерозагађења нису ограничени само на дисајне путеве, већ и на све друге органе. Постоји јасна корелација броја оболелих од карцинома и степена аерозагађења, а слично је са свим другим болестима. Тешки метали из фосилних горива се депонују трајно у орагнизму и имају бројне негативне последице.

Као најбољу заштиту, Несторовић наводи специјализоване маске.

- Специјализоване маске (Н95 и Н99) смањују количину удахнутих честица за 40 до 70 одсто, на гасове не утичу (сем ако имају филтер од активног угља, који се мора повремено мењати). Хируршке и платнене маске су од мале помоћи. Квалитетни пречишћивачи ваздуха могу бити од помоћи, јер смањују број честица и гасова на ниске вредности. Посебно су добри они са високим вредностима циркулације ваздуха, јер омогућавају да се после проветравања просторија, ваздух профилтрује за око шест до 10 минута. Ово нарочито важи са станове поред пута или у центру града.

Танјуг

Савет за исхрану су природни антиоксиданси.

- Природни антиоксиданси су најбоље решење (од витамина Ц, кверцетина из црног лука, ресвератрола из црног вина). Они антагонизују оксидативне процесе који се убрзавају под утицајем аерозагађења. Исхрана богата воћем и поврћем има одличне ефекте на све животне процесе, од старења до учесталости карцинома и хроничних болести.

Коријандер спада у јаке антиоксидансе, побољшава функционисање имуног система, снижава шећер у крви. Сок од цвекле уклања све тешке метале из нашег организма, а вода богата силицијумом једина може да уклони алуминијум, кога има у изобиљу у амбалажи и храну (додаје се да продужи рок трајања, јер смањује проценат киселине у производи).

Несторовић каже да је боље шетати поред река.

- Најбоље је да се излази око поднева, посебно када је присутно струјање ваздуха (ветар односи честице и гасове). Треба се шетати поред река, јер вода раствара гасове из аерозагађења, па је њихова концентрација на тим местима мања.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)