ДА ЛИ ДЕЛУЈЕ И НА ЉУДЕ? Спреј за нос спречио ковид-19 код неких животиња

Танјуг

07. 11. 2020. у 08:43

СПРЕЈ за нос који блокира апсорпцију вируса САРС-ЦоВ-2 у потпуности је заштитио творове на којима је тестиран, резултати су студије коју је у четвртак објавио међународни тим научника.

ДА ЛИ ДЕЛУЈЕ И НА ЉУДЕ? Спреј за нос спречио ковид-19 код неких животиња

FOTO: EPA

Студију, која је била ограничена на животиње и још увек није рецензирана, проценило је неколико здравствених стручњака.

Ако се за овај "лек", који су научници описали као нетоксичан и стабилан, докаже да делује на људе, могао би се створити нови начин борбе против пандемије, преноси Њујорк тајмс.

Истраживање су протеклих месеци спроводили научници из Медицинског центра Универзитета Колумбија у Њујорку, Медицинског центра Ерасмус у Холандији и Универзитета Корнел у Итаки, а студију су финансирали Национални институт за здравство и Медицински центар Универзитета Колумбиа.

"Узбудљиво је имати нешто ново што делује против коронавируса", рекао је др Артуро Казадел, шеф Одсека за имунологију Џон Хопкинс Блумберг школе јавног здравља, који није био укључен у студију.

Спреј директно напада вирус, садржи липопептид, честицу холестерола повезану с ланцем аминокиселина, градивних блокова протеина, а овај липопептид се тачно подудара с делом аминокиселина у протеину коронавируса који патоген користи за везивање са ћелијама у људском респираторном тракту.

Научници користе творове за експерименте са САРС и другим респираторним болестимна јер вирус могу добити кроз нос исто као и људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)