ЂЕРЛАК НАЈАВИО: Кризни штаб данас доноси одлуке - у наредних десет дана наставиће се повећање броја новооболелих

Танјуг

06. 11. 2020. у 10:00

У БЕОГРАДУ је најкритичнија ситуација што се тиче заражених вирусом корана, а болнички капацитети у престоници су при крају, каже државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

ЂЕРЛАК НАЈАВИО: Кризни штаб данас доноси одлуке - у наредних десет дана наставиће се повећање броја новооболелих

Фото: Новости архива

Очекује да ће данас Кризни штаб за борбу против ковида 19 донети најбоље мере и додаје да то сигурно неће бити полицијски час и закључавање.

- У наредних седам до десет дана наставиће се повећавање броја новооболелих. То подразумева да ће и болнице бити пуније и да ће број преминулих бити већи - рекао је Ђерлек за ТВ Пинк.

Он је нагласио да је било доста пријема на болничко лечење у последња 24 сата, да је Бежанијска коса имала 22 пријема, а Звездара чак 78.

У Инфективној клиници у Београду скоро да нема места, те због тога поново у ковид систем комплетно улазе клиничко-болнички центри Драгиша Мишовић и Звездара.

- Чинимо надљудске напоре да прерасподелом у болницама направимо више места, да не дозволимо да дођемо у ситуацију да немамо места за пацијенте у Београду. Морамо издржати до 1. децембра када отварамо ковид болницу у Батајници - рекао је он.

Напомиње да се вирус из Београда полако шири на остале делове Србије и да север земље полако постаје жариште.

- Нови Сад је по броју заражених на другом месту већ неколико дана. Ситуација у Крагујевцу, Крушевцу, Ваљеву почиње да се захуктава, али и на југу Србије - Прешево, Бујановац, Лесковац. Ми смо у озбиљној ситуацији и покушавамо на све начине да решамо проблеме на дневном нивоу - навео је Ђерлек.

Како је рекао једна група неодговорних људи жели да ноћни провод, претвори у трагедију, те данас има примера да се у болницама налазе целе породице.

- Ми смо пре неколико дана имали 80 одсто људи старости између 20 до 40 година, сада се та граница померила и имамо много више пацијената од 40 до 70 година. Имамо више људи на респираторима, више људи који нам умиру - рекао је он.

Истиче да је важно сачувати здравствени кадар који износе највећи терет у овој борби.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)