ШТА ЈЕ "КОРОНА ГЕНЕРАЦИЈА" И КОЈЕ ПОСЛЕДИЦЕ ЋЕ ИМАТИ НАША ДЕЦА? Др Невена Херцог открива све "ожиљке" опаког вируса

Novosti online

05. 11. 2020. у 23:50

ШТА ЈЕ КОРОНА ГЕНЕРАЦИЈА И КОЈЕ ПОСЛЕДИЦЕ ЋЕ ИМАТИ НАША ДЕЦА? Др Невена Херцог открива све ожиљке опаког вируса

Фото Printskrin

СТРУЧЊАЦИ кажу да управо стасава "корона генерација" која ће имати последице одрастања у оваквим околностима. Докторка Невена Чаловска Херцог, психијатар открива које то "ефекте ожиљака" могу понети млади, а поготово они у развоју.

Михаел Корстен, професор социологије на Универзитету Хилдесхајм, у истраживачком раду се усредсредио на "генерацију короне". Спровео је анкету међу младима о "социјалној дистанци".

Он сматра да ће пандемијска криза имати дугорочне последице на планирање живота код младих. Већ постоји цела генерација чија је будућност на чекању и стално мора да проналази нову оријентацију.

То би, према професору Корстену, могло довести до велике фрустрације. Неке шансе у стицању знања и искуства као и у приватном животу не могу се надокнадити.

Др Невена Чаловска Херцог сматра да да би могли да говоримо о "генерацији" потребно је да прође бар пет година, али се слаже да ће данашњи млади понети "ефекте ожиљака".

- Сигурно је да ће пандемијска ситуација обликовати све нас, а нарочито оне који су у развојној фази - каже др Чаловска Херцог и објашњава да за децу која полазе у школу принцип учења на даљину постаје нормалан, а не онај на који смо сви ми навикли.

- Наиме, ми смо у стању да направимо разлику у начину школовања, а за ту генерацију је формативни приоцес сведен на онлајн, а комуникативни процес на сусрет са породицом и рођацима. То је јако редукован однос - јасна је психијатар Невена Чаловски Херцог.

Она сматра да су најугрожениј они који пролазе кроз транзиторне тачке - матуре, запослења, венчања.

- За ове генерације постоји неизвесност, али не она коју корона доноси целом свету, већ додатна неизвесност. И поред тога, њих наука још не познаје. Не зна се у шта могу израсти. Не зна се какав ће бити њихов однос уживо, јер они су прескочили шапутање тајни - појашњава др Чаловски Херцог и додаје да млади треба да прођу кроз развојну фазу коју употпуњују дружења, солидарност, али и надметања.

Докторка упозорава да је будућност на чекању за генерације у развоју.

- Проблем који носи пандемија је неизвесна будућност, ондосно сутра које не можемо да планирамо. Реалност је таква да можемо да урадимо само оно што нам је дозвољено. Физичка дистанца је неминовна, путовање само на "откључане" дестинације. Зато је важно остваривати психолошки контакт - чути се телефоном, слати фотографије и слично - наглашава Чаловски Херцог.

Развојни пут је ускраћен за покушаје освајања партнера, за развој љубавног односа. Настрадава и однос дружења, али и покушаји запослења.

Јасна је у ставу и да не морају ефекти бити само негативни. Они су део једног контекста који захвата цео свет, те млади као и одрасли налазе бенефите ове ситуације. Само једна повољност је окретање породици.

Ипак, оно о чему ће се тек причати су "ефекти ожиљака" који су и даље непознаница и претпоставка.

(Објектив.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)