ИЗ КБЦ БЕЖАНИЈСКА КОСА АПЕЛУЈУ: Мислите на себе и друге, овде лежи млади спортиста (21) заражен короном

Novosti online

05. 11. 2020. у 14:48

КЛИНИЧКО-болнички центар "Бежанијска коса" у Београду, од јуна месеца се налази у ковид систему и ниједног момента од тада из њега није излазио.

ИЗ КБЦ БЕЖАНИЈСКА КОСА АПЕЛУЈУ: Мислите на себе и друге, овде лежи млади спортиста (21) заражен короном

Фото Д.Миловановић

Тренутно се у овој болници налази 250 пацијената заражених корона вирусом, од којих је 10 на респиратору. Најмлађи пацијент има 21 годину, и има јако тешку форму болести, иако није имао друга обољења, притом је и спортиста.

- Забрињавајуће бројке у току прошлог дана. Међутим, у КБЦ Бежанијска коса ми имамо 250 пацијената. 10 одсто капацитета смо ослободили, имаћемо и данас још око 25 отпуста. Места има, али значајно мање него на почетку зато апелујемо на све да морају да мисле на себе и на друге - рекла је проф. др Марија Здравковић, директорка КБЦ "Бежанијска коса".

Према њеним речима, на респиратору је 10 пацијената и још 16 пацијената на НИВ маскама.

- НИВ маске су, такође, везане за респираторе, али пацијенти су свесни и они сарађују. То нам је један од модалитета да би пацијенте што пре вратили у боље стање да не заврше на респиратору - објаснила је она.

Просечна старост пацијената је 55 година.

Фото Д.Миловановић

 

- Имамо од изузетно младих, имамо дечка од 21 године који има врло тешку форму болести, који је и спортиста, и није имао никаква друга обољења, до тога да имамо и најстаријег пацијента од 86 година. Клиничка слика је значајно тежа код особа које су одмакле у животној доби - казала је проф. др Здравковић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)