ДАНАС НА ВЛАДИ: Измене Закона о заштити од заразних болести

Танјуг

05. 11. 2020. у 11:37

ДАНАС НА ВЛАДИ: Измене Закона о заштити од заразних болести

Фото В. Данилов

НА дневном реду седнице Владе Србије данас ће се наћи измене Закона о заштити становништва од заразних болести, потврђено је у влади.

Тим изменама прописано је да комунална милиција и комунални инспектори издају прекршајни налог за непоштовање прописаних мера за спречавање ширења вируса ковид 19, за шта су већ овлашћени санитарни инспектори.

То значи да ће комунална милиција и инспектори грађанима моћи да издају прекршајни налог уколико не носе маске на прописаним местима, за плаћање казне у износу од 5.000 динара, коју у року од осам дана могу да плате умањену за пола, у износу од 2.500 динара.

Исто важи и за правна лице, предузетнике и угоститељске објекте, којима ће прекршајним налогом бити изрицане казне због непоштовања мера које се односе на њих - попут размака између столова, непостојања дезинфекционих средстава, или корона редара...

За њих су предвиђене више казне.

Ново овлашћење за издавање прекршајног налога односиће се на комуналну милицију и комуналне инспекторе, не и на припаднике Министарства унутрашњих послова, како су то неки медији објавили, потврђено је у радној групи Владе Србије.

Казне, које ће моћи да се изрекну прекршајним налогом за кршење мера неће бити повећане, биће у већ прописаним фиксним износима, а сада нису у плану измене Закона о прекршајима.

Председница Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић раније је појаснила да прекршајни налог који ће се издавати треба да садржи разлог издавања, члан уредбе или закона који се крши и пун фиксни износ који треба да се плати.

Прекршајни налог функционише као и код других мандатних казни, предвиђених за непрописно паркирање или саобраћајне прекршаје - тако што лице којем је налог издат, може да у року од осам дана, од дана издавања, плати пола казне, чиме испуњава своју обавезу.

-Уколико жели да оспорава прекршајни налог, лице може у истом року од осам дана да поднесе захтев за судско одлучивање прекршајном суду-навела је Ристановић.

Уколико не уради ни једно ни друго, налог са клаузулом коначности и извршности долази издавалац налога шаље суду на принудно извршење, додала је председница прекршајног суда у Београду.

Напоменула је да и по истеку рока од осам дана лице може да плати казну из налога, али у пуном износу, јер ако не плати пун износ казне, остатак опет долази у суд на принудно извршење.

Поред поменутих новина, изменама Закона и ће презициран појам кућног карантина, рекла је раније заменик секретара Владе Србије и члан радне групе за имену Закона о заштити становништва од заразних болести Тамара Стојчевић.

Нагласила је да су ово само хитне измене, указујући да овај Закон мора да буде усклађен са препорукама и правилницима Светске здравствене организације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)