ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА ПОДРШКУ СЕНИОРИМА: Увећана средства из пио фонда за бољи друштвени стандард пензионера

Ј. Гочанин

05. 11. 2020. у 13:57

ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА ПОДРШКУ СЕНИОРИМА: Увећана средства из пио фонда за бољи друштвени стандард пензионера

Фото МУП

ИЗ Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање за пакете хуманитарне помоћи издваја се 70 милиона динара.

Право на ову врсту подршке имају најугроженији пензионери са територије целе државе, док се статус у којем се наши најстарији налазе одређује према прецизним критеријумима.

- Не прави се разлика у томе да ли су у питању пољопривредни пензионери, они са самосталном делатношћу или сениори који су у старосној пензији. Удружења пакете расподељују према статистикама ПИО фонда, односно комисијски одлучују коме су неопходни. У обзир се узима висина месечних примања, а она треба да буде мања од отприлике 20.000 динара - објашњава Андрија Савић, председник Савета пензионера Србије.

Хуманитарни пакети садрже прехрамбене намирнице, као и средства за личну хигијену. Овај вид подршке веома је заступљен у целој земљи, а само у престоници пакете добија око 173.000 сениора.

Други вид државне помоћи огледа се у издвајању новчаних средстава за одлазак сениора у бање на рехабилитацију.

- Како би се унапредио друштвени стандард пензионера, за ову традиционалну активност је ове године тај износ, услед околности које су нас задесиле, увећан и сада износи 430 милиона динара. У то је укључено 169 општинских, градских и покрајинских удружења пензионера, а право имају сви чији је износ пензије мањи од 27.775 динара - каже Савић.

ПОДЕЛА У ДЕЦЕМБРУ

ПОДЕЛА хуманитарних пакета је годишња стратешка активност на републичком плану. Удружења пензионера од државе добијају новац од којег код одређених предузећа набављају намирнице. Чланови организације те пакете пакују, док их руководство развози до најстаријих који су спречени да по њих дођу. Подела се обавља крајем године, те се од децембра очекује почетак овогодишње.

За помоћ у виду обезбеђивања огрева или, на пример, зимнице, новчана средства из ПИО фонда се не издвајају.

Према речима нашег саговорника, готово сва удружења пензионера имају организоване социјално-хуманитарне активности којима помажу своје чланове. Управо на тај начин, челници ових организација успевају да обезбеде куповину дрва, угља, зимнице и осталих потрепштина на неколико месечних рата. Посредују у набавкама, односно омогућавају својим члановима сваки вид финансијске олакшице, а помажу и најстаријим грађанима који немају статус пензионера.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)