У БОЛНИЦАМА МЕСТА ИМА ЈОШ ЗА ДАНАС: Са 2.412 новоинфицираних оборен рекорд - здравствени капацитети у Београду скоро попуњени

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

05. 11. 2020. у 08:00

У КОВИД-центрима у Београду места има само још за данас, па се од сутра цео КБЦ "Др Драгиша Мишовић" опет враћа у овај систем, а два дана после тога и КБЦ "Земун".

У БОЛНИЦАМА МЕСТА ИМА ЈОШ ЗА ДАНАС: Са 2.412 новоинфицираних оборен рекорд - здравствени капацитети у Београду скоро попуњени

Фото Д. Миловановић

У болницама у унутрашњости има више места, па се може догодити да се пацијенти из престонице са интензивне неге пребацују широм Србије, што у оваквој ситуацији, како каже министар здравља Златибор Лончар, никога не треба да чуди.

Он је јуче са директорима здравствених установа договорио план и динамику проширивања капацитета за ковид, али ако не буде дисциплине у поштовању противепидемијских мера, додатни кревети, па чак ни нове болнице у Батајници и Крушевцу, неће моћи да реше проблем.

- Држава ће ставити све капацитете на располагање, и све особље које има, али грађани морају да знају да тога нема бесконачно - каже Лончар. - За 24 сата у ковид-болнице примљено је готово 400 пацијената, од којих 150 у Београду. Са овом динамиком довешћемо систем до момента да више нећемо имати где да примамо пацијенте.

Са још шест преминулих за дан од последица ковида и рекордних 2.412 нових заражених короном у последња 24 сата, идемо баш у том правцу. Београд је јуче први пут премашио 1.000 новооболелих за дан - било их је 1.106.

- У овом моменту морамо да се уозбиљимо, јер се стање, иако је најбоље у Европи, креће правцем који је забрињавајући - рекао је Лончар.

- То подразумева да под хитно прекинемо све непотребне контакте, да не идемо на места на која не морамо, посебно не на места где су масовна окупљања, илегални концерти, прославе...

Гужва Све више првих прегледа у Краљеву, Фото Г. Шљивић

Све је више примера да у болницама леже млади, а у соби поред, њихове баке и деке, јер млади одлазе на места повећаног ризика, а онда се враћају кући и заразе старије. Ни код младих клиничка слика болести није наивна.

У ковид-амбулантама је све више пацијената, па је за 24 сата тестирано чак 12.617 људи. У Новом Саду је јуче потврђено 167 случајева инфекције, Ваљеву 66, Крагујевцу 64, Кладову и Нишу по 59, Краљеву 48, Шапцу 36, Аранђеловцу 30...

- Алармантно је и у Краљеву, где је болница на ивици да сама пређе у ковид-систем - каже Лончар. - У Краљеву ће до даљег радити хирургија и гинекологија, али ни оне неће моћи да функционишу, ако се буде повећавао број заражених. Замислите како ће да изгледа када цела болница буде ковид. Где ће други пацијенти, ко ће кога да лечи?

У свим болницама је јуче било 2.412 оболелих од ковида, од којих 53 на респираторима. У "Арени" још 256 пацијената. Градска болница на Звездари примила је од недеље, када је прешла у ковид-систем, 269 пацијената заражених вирусом корона.

- На одељењу интензивне неге налази се 20 пацијената - каже директор те болнице Предраг Сворцан. - У претходном налету вируса корона доминирали су пацијенти средњих година, између 30 и 50 година, а сада је највише старијих од 50 година.

МАРИЈАН ИВАНУША, ДИРЕКТОР светске здравствене организације У СРБИЈИ, ПОРУЧИО

ТРЕБА РАЗМИШЉАТИ О УВОЂЕЊУ НОВИХ МЕРА

ДИРЕКТОР Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша рекао је да се по броју заражених вирусом корона ситуација у Србији, у односу на остале европске земље, најбрже погоршава, јер се број оболелих за последњих 14 дана повећао четири пута.

- Треба размишљати о увођењу нових мера, ове које су на снази су добре, али очигледно не дају очекиване резултате - рекао је Ивануша. - Одређени број људи постојеће мере не поштује како би требало. Могуће је и да се вирус проширио толико да постојеће мере нису довољне, па треба размишљати о додатним.

Многе западноевропске земље су увеле различите облике ограничења кретања како би зауставиле даље ширење вируса, па и полицијски час као крајњу меру.

- С обзиром на то какви су бројеви у Србији, свака особа коју сретнемо може бити потенцијални носилац вируса и треба се понашати у складу са тим - сматра Ивануша. - Уколико се не предузму благовремено мере, све може да измакне контроли. Видели смо да је у државама које су увеле строге мере то имало утицаја и да се враћа контрола над епидемијом. Наравно, што се дуже чека, ситуација ће бити тежа.

Како се у ковид-центрима места брзо попуњавају, спремају се и привремене болнице. Једна ће бити у Крагујевцу, једна или две у Новом Пазару.

- У Новом Саду је спремна привремена болница, у року од 24 сата може да се отвори. Ниш ће бити спреман до викенда - наводи министар Лончар. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)