СРПСКИ ДОКТОР УПОЗОРИО: Увешће се полицијски час и драконске мере због оних који одбијају да носе маске

Novosti online

03. 11. 2020. у 23:44

СРПСКИ ДОКТОР УПОЗОРИО: Увешће се полицијски час и драконске мере због оних који одбијају да носе маске

Фото: Printscreen

ПРОФЕСОР др Владимир Дилигенски, неуропсихијатар и управник психијатрије КБЦ "Драгиша Мишовић" гостовао је на РТС-у где је дао објашњење који су то људи који одбијају да носе маске у затвореном, иако је ова мера законом регулисана у Србији.

- Мислим да ће ускоро доћи моменат када ће то бити заповест, ношење маски у затвореном, да више неће бити "хоћеш или нећеш". Улазимо у једну веома кризну ситуацију, болнице су препуне болесних људи, расте број заражених међу особљем. Бојим се да смо само на предворју великих проблема који нас чекају.

Видимо шта се дешава у Шпанији, Француској, Италији, Аустрији, мислим да ћемо бити принуђени да донесемо драконске мере, ограничења кретања, сталног ношења маски и то ће бити најмања мера која ће моћи да се донесе и која ће морати да се спроводи - истиче др Дилигенски и додаје да ношење маски на отвореном није неки проблем и да се на то човек навикне.

Зашто неки људи не носе маске, да ли је у питању бунт, неповерење или нешто друго?

- Ви имате између 5 и 10 одсто поремећај личности који увек иду "уз ветар" - каже доктор и додаје да уопште није престрог, да у општој популацији тога има увек.

- Намерно неће да носе, зашто - људи су презаморени, свега им је доста, некад је то и резултат неке инерције, није им ни до чега. Ако се пропишу мере и уведу драконске казне, носиће сви. То је најмање што може да се учени, а здравствени систем највише терет подноси, лекари и особље раде под маскама и скафандерима - каже др Дилигенски и напомиње да се стари дисциплиновано придржавају мера.

- Старији поштују јер се плаше за свој живот, млађи мисле да, ако се и заразе, да ће имати блажи облик или без симптома - каже доктор и напомиње да је сама неизвесност око короне нас чини напетим и узнемиреним. Истиче и да смо склони ‘катострофичним размишљањима’, а решење види у "проналаску мира".

- Треба да нађемо мир сами са собом и у оквиру породице, треба бити и физички активан јер се вежбањем опуштамо. Комуникација са другима је важна - истиче др Дилигенски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)