ЂЕРЛЕК О НОВОМ ТАЛАСУ КОРОНЕ: Инфективна и КБЦ "Мишовић" попуњени, здравствени систем спреман да се супротстави вирусу

Танјуг

02. 11. 2020. у 10:10

ЂЕРЛЕК О НОВОМ ТАЛАСУ КОРОНЕ: Инфективна и КБЦ Мишовић попуњени, здравствени систем спреман да се супротстави вирусу

Фото Д. Миловановић

У ОВОМ тренутку здравствени систем у Србији је потпуно спреман да се супротстави корони, нема места паници, али је неопходно придржавање прописаних мера заштите, како се ситуација не би променила, каже државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Он је за ТВ Прва рекао да је убеђен да се неће доћи у такво стање да нема места у болницама, те истакао да је свакодневни број новозаражених довољна опомена за све.

"Нема места паници, увек имамо алтернативу. Реално је очекивати да се у наредних седам до 14 дана повећава број заражених, али учинићемо све да не дође до колапса у здравственом систему", навео је Ђерлек.

Указао је да су на Инфективној клиници и у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" 100 одсто попуњени капацитети, као и да је 90 одсто попуњеност на "Бежанијској коси", а на "Карабурми" око 50 одсто.

Нешто више места има у КБЦ "Земун" и "Звездара", јер су однедавно поново у ковид систему, наводи Ђерлек.

Каже и да је у Новом Саду попуњеност капацитета око 40 одсто, у Крагујевцу око 45 одсто, док се југ Србије и околина, додаје, добро држе, а попуњеност је око 30 одсто.

Ђерлек истиче да се не поставља питање пооштравања мера, већ да је важно да се постојеће спроводе.

"Када би сви спроводили неопходне мере то би било сасвим довољно. Придржавање мера могло би да буде на већем нивоу", указао је он.

Навео је да се први контигент вакцина против ковида у Србији очекује до краја године, додајући да то нису велике количине, али и да ће до марта 2021. стићи око 350.000 нових доза.

Ђерлек је нагласио да ће вакцина бити бесплатна за све грађане и навео да ће прво бити намењена здравственим радницима, односно ризичним групама, војсци, полицији...

Каже и да ће нови Закон о заштити становништва од заразних болести и Закон о прекршајима који би, према Ђерлековим речима, за две недеље требало да се нађу у скупштинској процедури, укључити више људи на терену, чиме се оцекују и бољи резултати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)