БУДУЋНОСТ СВЕТА КРОЈИ 11 ВАКЦИНА ПРОТИВ КОВИДА 19: Неколико земаља на крају својих испитивања на људима, вакцинација од 2021.

Ивана Станојевић

01. 11. 2020. у 10:08

БУДУЋНОСТ СВЕТА КРОЈИ 11 ВАКЦИНА ПРОТИВ КОВИДА 19: Неколико земаља на крају својих испитивања на људима, вакцинација од 2021.

Фото AП

ПОСЛЕДЊЕ мере пред финиш трке за добијање дозволе "трчи" 11 вакцина против вируса корона. Толико је, наиме, пројеката који се приводе крају и завршавају клиничку фазу тестирања.

Питање је која ће прва кренути на тржиште, али неколико лабораторија обећава "да ће ускоро дати знак за старт".

На десетине хиљада добровољаца широм света, примило је вакцину или плацебо, празну, безопасну супстанцу. Кад се довољан број испитаника буде заразио у свакодневном животу и ако се испостави да су заражени управо они који су добили плацебо, биће то потврда да су примаоци вакцине заштићени од ковида 19. Добровољци не знају шта им је дато да би се елиминисале лажне нуспојаве које ствара аутосугестија.

И мада се најављује да ће прве вакцине у продаји бити пре краја године, стручњаци упозоравају да оне нису чудотворно оружје. Маске и растојање, остаће на снази годинама.

Ових дана "разбијају се илузије" да ће вакцинација елиминисати корону. Цепиво ће имати способност да штити од тешког облика болести и можда да блокира симптоме ковида 19, али тешко да ће спречити пренос вируса. Није још извесно да ли ће имунитет трајати месецима, годину или дуже.

- Вакцина пружа, у идеалном случају, две ствари: спречава или ублажава болест и стопира преношење заразе - каже главни истраживач немачког "Бајонтека" Угур Шахин.

Упркос овом отрежњењу, које би могло у великој мери да помрачи дуго очекиване вести из лабораторија, нада целе планете чврсто се држи обећања светских лидера да је победа над короном на корак до нас. Светска здравствена организација најављује две милијарде доза вакцине до краја 2021. године.

Фото AП

"Спутњик пет": Гамелеја - Русија

Руска вакцина московског истраживачког центра "Гамалеја" при Министарству одбране, заснована је на два вектора аденовируса. Руска влада одобрила ју је за општу употребу 11. августа без довршавања треће фазе. Испитаници су показали снажан имунолошки одговор.

Њена производња могла би да почне у јануару, уколико регулаторно дело руског Министарства здравља то одобри, најавио је Ајдар Ишумукхаметов, директор Центра за истраживање имунолошких и биолошких производа.

ОПЕРАЦИЈА СУПЕР БРЗИНА

АМЕРИЧКА влада спроводи малтене војну операцију, коју заправо и води војска, под називом "Операција супер брзина". Осам компанија добило је десет милијарди евра, са циљем да се новчано потпомогне развој вакцина. Циљ је да, до јануара, буде спремно 300 милиона доза за америчке грађане.

Ни ЕУ не жели да уложи све "на једног коња", јер се не зна да ли ће нека вакцина пропасти у последњој фази тестирања, или ће се, кроз који месец, показати као ефикаснија. Зато је Брисел обезбедио набавку 800 милиона доза од шест различитих произвођача.

Према његовим речима није било негативних ефеката вакцине на волонтерима. Средином октобра, руски председник Владимир Путин објавио је да је Русија регистровала и своју другу вакцину против вируса корона. Као једна од првих земаља, она је поднела захтев СЗО "за убрзану регистрацију и претквалификацију" и "Спутњика пет", назване по првом вештачком сателиту у историји, који је изградио СССР.

Клиничка тестирања почела су у септембру, фаза један је успешно завршена, док је фаза два започета прошле недеље у Кирову и Санкт Петербургу.

Фото AП

"АстраЗенека" и "Оксфорд"

Ова векторска вакцина је у трећој фази, и настоји да регрутује 50.000 добровољаца. Изазива снажан имунолошки одговор на старије и млађе људе, показала су најновија истраживања. Најбољи имунолошки одговор је код старијих, стварају се антитела и такозване Т-ћелије, кључне у борби против ковида 19, посебно за људе са више од 55 година.

Једна особа умрла је у Бразилу током тестирања, преноси немачка новинска агенција ДПА саопштење Анвисе, институције за надзор здравља. Бразилски лист "О Глобо" пише, међутим, позивајући се на неименоване изворе, да добровољац није примио вакцину већ плацебо. Ради се о лекару из Рија (28) који је умро од компликација повезаних са ковидом 19.

Фото Н. Скендерија

"Пфизер" и "Модерна"

Прве дозе безбедне и ефикасне вакцине биће доступне високоризичним групама у САД крајем децембра или почетком јануара, најавио је у петак Ентони Фаучи, водећи амерички имунолог. "Модерна" и "Пфизер", од августа су у финалној фази клиничког тестирања. Податке ће прво проверити Агенција за храну и лекове, као и Центар за контролу и превенцију болести, па ће дати препоруку ко би могао да произведе прву дозу вакцина за ширу употребу.

"Пфизерова" вакцина, коју ова компанија развија са немачком фирмом "Бајонтек" СЕ из Мајнца је генска. У трећој је фази испитивања на 44.000 добровољаца у више подручја широм света. Производи антитела, а истраживачи најављују скору потврду њеног дејства. И вакцина коју ради "Модерна" је генска, а још крајем јула ушла је у трећу фазу са 30.000 добровољаца. И млади и старији добровољци производе антитела.

Фото AП

"Џонсон и Џонсон" заустављен

За тестирање ове векторске вакцине, регрутовано је око 60.000 људи у више земаља. Тестови су заустављени 12. октобра, пошто су се појавили нежељени симптоми. Резултати испитивања на животињама показали су да је вакцина, после само једне дозе, произвела антитела и обезбедила "потпуну или готово потпуну заштиту".

- Никада нема довољно сигурности - каже Бар Зев, заменик директора Међународног центра за приступ вакцинама у Институту Џон Хопкинс у САД. - Тај продужени надзор, назива се и "фазом четири" у клиничким испитивањима и може да потраје много година.

Најстарији волонтер - 82 године

ПРВА група добровољаца старости од 60 и више година, примила је вакцину "спутњик пет", саопштио је Никита Ломакин, начелник одељења за истраживања Централног клиничког центра који руководи тестирањем.

- Истраживања су почела прошле недеље и у њима је ангажовано 110 волонтера, најстарији има 82 године. До сада нисмо евидентирали никакве негативне реакције - рекао је Ломакин за дневник "Известија".

"КоронаВак" већ у употреби

Ова мртва вакцина, најуспешнија је од неколико кинеских пројеката. Резултати тестирања која се изводе са десетинама хиљада добровољаца у Бразилу, Турској и Индонезији, биће доступни до краја месеца. Иако клиничка испитивања још трају, "коронаВак" је, крајем августа, одобрен за хитну употребу у Кини и то као део програма вакцинације високо ризичних група, попут медицинских радника и припадника војске. Почетни резултати студија на макако мајмунима, показали су да је вакцина произвела антитела која су неутралисала чак десет сојева САРС-КоВ-2. Резултати из друге фазе на људима показују да су произведена антитела без озбиљних нежељених реакција.

ТРЕБАЛО ЧЕТИРИ ГОДИНЕ

ПОШТО су 21. јануара истраживачи у Кини објавили секвенцу генома вируса корона, научници широм света приступили су раду на вакцини. Први кандидат започео је тест на људима 16. марта.Сада их има близу 200 које прати Светска здравствена организација, а 44 је ушло у фазу тестова на људима.

Обично су потребне године за тестирање, производњу и примену вакцина. Најбржа вакцина која је икада из клиничких испитивања пласирана на тржиште је вакцина против заушки, произведена шездесетих, којој је требало четири године.

"Глаксо-Смит-Клајн" и"Санофи"

Француски "Санофи" и британски "Глаксо-Смит-Клајн", заједнички развијају вакцину против ковида 19. У септембру су почела клиничка испитивања на људима, а први резултати тих тестирања очекују се почетком децембра, док је трећа, кључна фаза испитивања планирана пре краја године. Ове две компаније најавиле су да ће на располагање ставити 200 милиона доза међународном програму "Ковакс", који је покренула СЗО и који треба да обезбеди глобални приступ вакцинама. Према званичним подацима, 184 земље су се прикључиле међународном систему набавке и дистрибуције вакцина, а 92 земље са ниским и средњим приходима ће вакцине добити бесплатно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)