СТИЖЕ "ДЕЧЈА СТОЛИЦА“: Дечја амбасада Међаши истиче велику бригу о деци у лозничком крају

В. М.

31. 10. 2020. у 09:23

СТИЖЕ ДЕЧЈА СТОЛИЦА“: Дечја амбасада Међаши истиче велику бригу о деци у лозничком крају

В. Митрић

Лозница је сјајан пример средине,која јако води рачуна о деци њиховим правима,положају у друштву и породици.

- То је град са најбољим породилиштем у Србији, најмодернијим одбдаништима, са најуређенијим школама, са савременим спортским теренима, али и са Омладинским клубом, где малишани, од малих ногу, могу да стичу додатна знања и да се афирмишу у областима које воле и за која су талентовани - рекао је у Лозници Душан Томић, генерални секретар и оснивач Дечје амбасаде Међаши, основане пре више од три деценије у истоименом селу код Бијељине, чији је први дечји амбасадор био наш прослављени виолиниста Стефан Миленковић, и организације која је, на почетку рата, из Мостара и Сарајева, избавила више од 50 хиљада деце и мајки.

В. Митрић

 

Лозница је град, по Томићеви речима, био и остао "херој солидарности и хуманости",место које је примила на хиљаде невољника, после ратова на тлу бивше БиХ.

- Ово је крај људи који су, на краће или дуже време, у једном периоду, примили, дочекали, нахранили, лекарски збринули чак око пола милиона људи - каже Томић.

В. Митрић

 

Годинама је Јадар био крај у ком су топло уточиште пронашли многи људи из многих земаља који су бежали од тоталитарних режима и ратова, што се и данас догађа, међу којима, увек, има деце.

Томић каже да је поносан што је градоначелник Лознице, Видоје Петровић, коме тече пети мандат, "који се посебно посветио младима, па, поред осталог, многе образоване успео да врати у завичај из велеграда, али и учинио све да ово буде пожељна средина за живот и све бољу будућност њених људи, сврстао у ред највећих пријатеља Дечје амбасаде.

В. Митрић

 

Скупштина града Лознице биће место, где ће, по договору Томића и Петровића, увек да стоји дечја столица, да подсећа одрасле, када доносе одлуке, да воде рачуна како ће оне да се одразе на малишане.

Таква столица је у парламенту Бијељине, Народне скупштине РС, ускоро ће бити у Парламенту БИХ, Европском парламенту и у Генералној скупштини ОУН у Њујорку.

- Дошао сам да се захвалим Лозници и Лозничанима на постављању столице, али и на свему што чине за децу - рекао је Томић са којим је била мала Мишел Мишковић, дечја амбасадорка и Марина Мишковић, аташе за културу.

В. Митрић

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)