УСТАВ СРБИЈЕ КОЈИ ЈЕ ТРАЈАО ШЕСТ ВЕКОВА: У САНУ одржана свечана академија поводом 800 година од увођења Законоправила - Крмчије Светог Саве

Д. Б. М.

31. 10. 2020. у 09:34

УСТАВ СРБИЈЕ КОЈИ ЈЕ ТРАЈАО ШЕСТ ВЕКОВА: У САНУ одржана свечана академија поводом 800 година од увођења Законоправила - Крмчије Светог Саве

Свечана академија у САНУ

УВОЂЕЊЕ Законоправила у Србију једна је од највећих заслуга Светог Саве на раду у организовању српске државе и српске цркве. Од тада је прошло осам векова, што је био повод за свечану академију под називом "800 година Законоправила Светог Саве", која је у петак одржана у Српској академији наука и уметности у Београду.

Учесници скупа подсетили су да је Законоправило било први "устав Србије" и један од најстаријих уставних докумената на свету. Било је у употреби од 1220. године па све до 19. века, а у Србији и неким земљама са православним становништвом и до почетка 20. века.

- На овој свечаности поново се суочавамо са величином и далековидошћу Светог Саве - рекао је у поздравној беседи академик Владимир С. Костић, председник САНУ. - Светосавски Номоканон или Крмчија Светог Саве најзначајније је правно дело не само српске него, како сматра Троицки, "целе словенске правне литературе: бугарске, руске, те делимично и румунске цркве" како по свом садржају и обиму, тако и по своме практичном значају, који је она имала у току дугих столећа.

Свечана академија је, због познатих здравствених околности и ограниченог броја присутних, директно преношена на сајту САНУ.

Свечана академија у САНУ

- На корпус Законоправила позивали су се и Душанов законик, повеље кнеза Лазара, Црквена правила из 14. века, Мемоари проте Матеје Ненадовића, Српски грађански законик из 1844. године - нагласио је Костић. - То није само пуки превод византијских грађанских и црквених правних аката, а заслуга Светога Саве није само у избору и распореду текстова, јер садржи и тумачења која је написао Свети Сава и који је у своје Законоправило унео бројне прописе о заштити сиромашних, обесправљених и угрожених слојева друштва, дефинисао однос између духовне и световне власти.

ТЕМЕЉ ДУШАНОВОГ ЗАКОНИКА

УЧЕСНИЦИ академије су нагласили да о значају Законоправила сведочи и чињеница да је сачувано 11 преписа, да је чувени Душанов законик из 1349. и 1354. године урађен на његовим темељима. Они су подсетили да је Законоправило настало на византијским правним трансплантима, те је сасвим природно утицало на номоканоне настале касније у Бугарској, Русији и Румунији. На академији се говорило и о његовој ревитализацији у савременој историји - први пут маја 1939. на заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, други покушај учинила је САНУ, која је основала Одбор за критичко издање Крмчије 1951...

Професор др Ђорђе Бубало је говорио о Законоправилу Светог Саве као извору права од 13. до 20. века, док је академик Мирјана Живојиновић, инострани члан САНУ подсетила на домаћу историографију о овом документу, а професор др Виктор Савић на рукописну традицију зборника црквених и правних прописа, које је приредио Свети Сава. Оригинално дело, нажалост, данас можемо само да назремо из бројних преписа, попут Иловичког из 1262. године, Рашког, Дечанског, Пчињског.

Тврди се да је приређен пре него што је Свети Сава издејствовао самосталност Српској цркви 1219. Тешко је посумњати да је био потпуно свестан да је пресађивањем римско-византијског правног контекста, своју државу учинио делом европске и хришћанске цивилизације.

Свечана академија у САНУ

ДРУГИ ПРАВНИ АКТ ЕВРОПЕ

ЗАКОНОПРАВИЛО, Крмчија или Номоканон Светог Саве, не само да је први српски правни акт, већ је писан на народном језику. Има 70 глава: шест уводних, 44 црквеног и 20 световног права. Често се наводи и да је "други правни акт Европе", јер је објављен само пет година после Велике повеље слободе - Магна царта либертатум. Она је потписана 1215. године, у Ранимеду, западно од Лондона. То је енглески уставни документ којим је краљ Јован без Земље ограничио своју и моћ будућих краљева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)