ДР СЕФЕРОВИЋ О СРЧАНОЈ ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈИ: Слабом срцу лекови продужавају век за од пет до осам година

И. Ковачић

31. 10. 2020. у 11:14

ДР СЕФЕРОВИЋ О СРЧАНОЈ ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈИ: Слабом срцу лекови продужавају век за од пет до осам година

Др Петар Сеферовић / Фото: М. А. Мишић

СВАКЕ године у Србији од последица кардиоваскуларних болести умре 54.000 људи. Процењује се да најмање 40 одсто од тог броја премине услед срчане слабости. Оно што забрињава јесте да расте број средовечних особа које оболевају од слабости срца, што се може довести у везу са хроничним стресом и лошим животним навикама.

У интервјуу за "Новости" академик Петар Сеферовић, доскорашњи председник Европског удружења за срчану слабост и потпредседник Европског удружења кардиолога, каже да срчана слабост није неминовност, већ је могуће спречити је:

- Европско удружење кардиолога је највеће професионално удружење на свету, које броји 110.000 чланова. Његова главна улога је да унапређује превенцију кардиоваскуларних болести, па и срчане инсуфицијенције. Регулисање повишеног крвног притиска, шећера у крви, холестерола и телесне тежине су кључни у превенцији. То значи да би се требало придржавати препорука о здравој исхрани, ограниченом уносу соли и шећера и примени прописаних лекова. Битно је и да се повећа физичка активност.

Многи, ипак, занемарују савете лекара и не схватају да срчана слабост прети готово свакоме, нарочито како особа стари.

- То је зато што није лако да се изађе из зачарног круга хроничног стреса и лоших навика, јер једно проузрокује друго. Срчана болест не настаје изненада. Она је увек последица занемаривања повишеног крвног притиска, нерегулисаног шећера, холестерола, пушења, мале физичке активности и лоше и преобилне исхране.

СМРТОНОСНИЈЕ ОД КАРЦИНОМА

* КОЛИКО је важно да се оболели од срчане слабости институционално повезују?

- Пре девет година основано је Удружење за срчану слабост, а у овом тренутку радимо на покретању удружења пацијената са срчаном инсуфицијенцијом. То је битно, јер тако боље можемо да наступамо у јавности и утичемо на спречавање развоја попуштања срца. Наиме, ово обољење је смртоносно, много више него карцином.

* Да ли је срчана слабост све учесталија?

- Јесте. Животни век је знатно дужи и старији људи имају већи ризик да развију срчану слабост. Међутим, све је већи број средовечних особа које оболевају од срчане инсуфицијенције и зато је важно да се разуме превенција ове болести. Њу је, понављам, у највећем броју случајева могуће спречити.

* Ако срце, ипак, попусти, колико може да помогне савремена медицина?

- Данас имамо велики број лекова којима лечимо срчану слабост. Неки од њих су већ деценију или две у употреби, а на помолу је пет-шест нових, који се тренутно испитују у великим клиничким студијама. Када се заврше та испитивања, тачно ћемо знати када и како можемо да их примењујемо.

* Колико пацијенту са срчаном слабошћу лекови могу да помогну, пре него дође у фазу да му је потребна срчана пумпа и други уређаји који се употребљавају у лечењу?

- Са срчаном слабошћу помоћу лекова може да се живи од пет до осам година дуже. Ако се болест не лечи животни век је знатно краћи. Наравно, врло је важно и колико је срчани мишић оштећен и да ли има других, придружених болести. Битне су и године старости и пол. Наиме, жене у млађим годинама чешће оболевају од срчане слабости, док се мушкарцима повећава ризик са старењем.

* Значи, млађи мушкарци могу да одахну?

- Не, никако. Истраживања показују да 65 одсто средовечних мушкараца у Србији има око осам килограма вишка. То је директна последица недовољне активности и повећаног уноса хране.

* На основу којих параметара се поставља дијагноза срчане слабости?

- Постављање дијагнозе није једноставно, али се код већине болесника она може утврдити одређивањем биомаркера у крви и ултразвучним прегледом срца. Дијагнозу срчане слабости је потребно поставити што пре, јер што се раније започне лечење, резултати су бољи.

* Да ли су све срчане слабости исте?

- Нису. Постоје две врсте. Једна је настала као последица проширеног срца и његове смањене снаге, а друга се јавља када због повећане дебљине срчаног зида срце не може да се добро напуни.

* Колико је у Србији доступна терапија за лечење срчане слабости?

- На срчану слабост гледа се као на један од највећих проблема данашњице. Ова болест не само да је масовна, већ је и прогресивна, смртоносна и изузетно скупа за лечење. Пацијенти са срчаном слабошћу могу да захтевају дуготрајно лежање у болници и примену скупих лекова. Превенција и лечење других болести је најбољи начин да се срчана слабост заустави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)