ПОРОДИЦЕ ТРАЖЕ 4.000 НЕСТАЛИХ СРБА: Четврт века од краја рата у Хрватској цео регион још пун масовних гробница

В.Ц.С.

30. 10. 2020. у 17:43

ПОРОДИЦЕ ТРАЖЕ 4.000 НЕСТАЛИХ СРБА: Четврт века од краја рата у Хрватској цео регион још пун масовних гробница

Фото: Архива Новости

ПОРОДИЦЕ несталих у сукобима на простору бивше Југославије данас траже 10.004 људи, од којих је око 4.000 српске националности, рекла је Љиљана Крстић из Комисије за нестала лица Владе Србије на округлом столу "25 година од завршетка рата у Хрватској - свест о несталима код миленијумске генерације".

Крстић је апеловала на све који имају било какву информацију о несталима, масовним или појединачним гробницама или местима егзекуције, да се јаве држави. Такође је истакла важност да се у свим земљама региона отворе доступни архиви и најавила за следећу годину доношење Закона о несталима. Поменула је и 36 регистрованих гробница у Хрватској које званичан Загреб и даље неће да отвори, ексхумира и идентификује посмртне остатке.

Историчар Милан Гулић поменуо је да је много покопаних људи и гробишта за које се не зна и о којима не постоје никакви трагови.

900 ЧЕКА ИДЕНТИФИКАЦИЈУ

ОД 2001. ДО 2019. године ексхумирано је укупно 1.400 жртава српске националности, подаци су Комисије за нестале. Од тога, 980 њих је идентификовано и предато породицама. У мртвачницама у Загребу, Осијеку и Ријеци око 900 тела и даље чека идентификацију.

- Увек ће се један број људи водити као нестао, јер о њима нема нико информацију осим починилаца. Дешавало нам се да су људи пред смрт или у болести пријављивали нека сазнања. Треба извршити притисак да почну ископавања тамо где постоје познате гробнице - рекао је Гулић.

Др Душко Челић, професор Правног факултета и председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије, навео је да су КФОР на Косову занимале само албанске жртве и докази за хашку оптужницу против Слободана Милошевића, некадашњег југословенског председника. Када би наишли на српске жртве, сахрањивали би их без идентификације у нове, секундарне гробнице. Већина убијених Срба управо је нађена у секундарним гробницама КФОР-а, тврди Ћелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miki Zg

30.10.2020. 17:52

Treba medijski agresivnije inzistirati i predočiti javnosti ovih 36 registriranih grobnica u Hr. gdje hr. vlasti ovih 25. god. manipuliraju s srpskim žrtvama koji se vode kao Hrvati i ucjenjuju Vlade Srbije o nestalima !