БОЛНИЦЕ КРЦАТЕ ВЕЋ У НОВЕМБРУ? Колико смо далеко од "ивице амбиса" короне и можемо ли га спречити

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

30. 10. 2020. у 07:30

СА још 1.384 потврђена случаја ковида за дан и више од 1.000 пацијената у болницама све смо ближи ивици амбиса и епидемиолошкој катастрофи коју може да заустави само потпуно ограничавање кретања, али уз тешке последице и десетине умрлих. Епидемиолози упозоравају да нас само појачана дисциплина може спасти од ситуације да се болнице попуне и пре него што стигнемо до врха овог пика заразе, који се очекује у новембру.

БОЛНИЦЕ КРЦАТЕ ВЕЋ У НОВЕМБРУ? Колико смо далеко од ивице амбиса короне и можемо ли га спречити

Фото Д. Миловановић

Који је то број заражених дневно, после којег ће бити тешко успорити епидемију, међу епидемиолозима нема консензуса. Можда је проф. др Бранислав Тиодоровић у праву кад каже да је клацкалица на 1.500 заражених дневно, али има много логике и објашњењу оних који процену не изводе из математике дневног броја инфицираних него на основу више параметара - тежине клиничке слике, броја хоспитализованих, попуњености здравствених капацитета, заузетости респиратора...

Иако са порастом броја заражених расте и број оних са тежом формом болести, у болнице се сада смешта мање пацијената него у другом пику, када је у најтежим данима сваки трећи са потврђеном инфекцијом морао да буде хоспитализован. То нам, бар засад, прави одступницу од ивице амбиса. У болницама је 1.012 оболелих, што је готово пет пута мање него у време најјачег удара короне у другом пику епидемије. Али, то брзо може да се промени.

Сада се хоспитализују само пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом ковида, потврдила је др Дарија Кисић Тепавчевић. Ипак, др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије, каже да се болнички капацитети пуне веома брзо, те да око 15 одсто свих новозаражених захтева болничко лечење.

Чак и да се клиничка слика болести не погорша, и да се зауставимо на 1.500 новооткривених дневно, 225 нових пацијената би, у просеку, сваког дана морало да се смести у болнице. Клиничаре већ забрињава што се у болнице свакодневно прима више људи него што се отпушта. А тек смо на крају четврте недеље овог пика, а најкритичнија би, упозоравају епидемиолози, могла да буде шеста недеља.

Новости

- Најјачи удар короне можемо да очекујемо средином новембра - каже епидемиолог др Радмило Петровић.

До тада би болнице већ могле да буду пуне. У првом и другом таласу потврдило се да се ковид-центри не попуњавају у првој половини "удара" вируса, па смо тако у првом налету највише ковид пацијената у болницама - 3.900 имали 19. априла, а у другом - 4.858 хоспитализованих 15. јула.

Од 2. октобра, када је у болницама било само 276 ковид пацијената, хоспитализације су до јуче више него утростручене, а већи прилив оболелих се тек очекује.

Како пик одмиче, тако расте и потреба за респираторима, на којима је највише ковид пацијената, укупно 205, било 22. јула. Нажалост, исти тренд има и смртност, што смо већ видели у пракси: од 6. марта, када је пријављен први случај инфекције, до 2. јула преминуло је укупно 287 оболелих од ковида, али се за наредних месец и по више него удвостручио, па смо 25. августа имали укупно 705 жртава, а до јуче - 803.

ПОГОРШАЊЕ И У ВОЈВОДИНИ

Од ковида је за дан преминуло још шесторо оболелих, број пацијената на респираторима повећао се на 44, а Београд и даље има највише новозаражених - 728, или 52,6 одсто потврђених случајева. Крагујевац се задржао на другом месту са 84 новозаражених, а Нови Сад је на трећем са 67. У Краљеву је потврђено 32, у Ваљеву и Шапцу по 30 случајева инфекције. На вирус корона за 24 сата тестирано је 9.457 особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)