СТИГЛИ БЕЛИ ОРЛОВИ: Испоручени први руски тенкови Т-72 за Војску Србије, наша армија имаће више од 280 оклопњака кад сви стигну

Р. Др.

29. 10. 2020. у 22:18

СТИГЛИ БЕЛИ ОРЛОВИ: Испоручени први руски тенкови Т-72 за Војску Србије, наша армија имаће више од 280 оклопњака кад сви стигну

Руски тенкови

ВОЈСКА Србије, окончањем руске испоруке од 30 тенкова Т-72 "бели орао", сврстаће се у европски врх тенковских сила. У њеном наоружању наћи ће се укупно 280 савремених тенкова, што је број приближан оружаним снагама Немачке или Француске.

У саставу Војске Србије од среде су и руски оклопњаци Т-72, који су без званичне најаве, испоручени на аеродром "Пилот пуковник Миленко Павловић". Допремљени су транспортним авионом "иљушин 74", који је полетео из руског града Анапа, а у Србију је долетео коридором преко Црног мора. Према сазнањима "Новости", Русија ће у овој тури испоручити 10 тенкова, уз муницију и пратећу опрему, намењених за обуку, а остатак је планиран крајем ове или почетком следеће године.

Руски гусеничари део су пакета наоружања и војне опреме за Војску Србије, чија је испорука договорена уговором о војнотехничкој сарадњи двеју држава закљученим 2016. године. Русија је Србији, осим авиона "миг-29", по основу овог акта, донирала 30 тенкова Т-72 и толико оклопних возила БРДМ-а.

Тенк Т-72, који ће појачати нашу војску, поуздано је и проверено средство ратне технике, који се користи у армијама широм света. На бази овог тенка некадашња Југославија развила је своју унапређену верзију, која је под ознаком М-84 доживела успех и на страним тржиштима. Оклопњаци који стижу у Србију ремонтовани су, модернизовани и опремљени уређајима који могу да се користе и у нашим оружаним снагама.

- Тенкови које Србија добија имају заједничку базу за М-84, али и низ заједничких нових компонената и агрегата руске производње, што ће олакшати њихову употребу у Србији - пренео је Спутњик изјаву руског војног експерта Фјодора Болдирјова. - Савременији тенкови Србији нису потребни имајући у виду слабости војски суседних држава.

Србија је по броју тенкова и њиховом технолошком нивоу готово без премца у региону. Поређења ради, према евиденцији "Милитари баланса", Румунија на стању има око 400 оклопњака, али свега 50 модернизованих. Бугарска располаже са око 90 Т-72, док Хрватска броји свега 75 гусеничара. Остали су још слабији - Мађарска има 44, Македонија 31 тенк, а Словенија свега - 14. Војска Србије, без руске испоруке, има око 250 оклопњака распоређених у четири тенковска батаљона у Сремској Митровици, Краљеву, Нишу и Врању. Уз то, српски М-84 на положајима су у позадини Копнене зоне безбедности и у центрима за обуку.

УЗ РАМЕ СА "АРМАТОМ"

ТЕНК Т-72 део је шире фамилије ратне технике чији је родоначелник чувени руски тенк-херој Другог светског рата Т-34. Низом модернизација и техничких усавршавања стигло се до вишегенерацијске линије тенкова у чијем је средишту оклопњак којим се појачава Војска Србије. О његовим могућностима и потенцијалу говори и недавна одлука војног врха Русије да задржи и модернизује моћни гусеничар. То практично значи да ће у новом руку и са новим уређајима, упркос увођењу у наоружање моћније "армате" Т-72 и даље бити стуб тенковске моћи руске армије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Puz

30.10.2020. 06:26

Ja verujem da spijuni stranih sila tacno znaju koliko tenkova imamo, ali treba li i da javno na mapi nacrtamo gde je koji parkiran da im olaksamo posao? Povremeno mi ovakvi tekstovi nisu bas jasni. Ovakve informacije su svojevremeno bila vojna tajna ako se ne varam...

vladimir

30.10.2020. 17:54

Sve čestitke Pitinu i Rusiji na bratskoj pomoći. Veliko HVALA. Nažalost naše tenkove je pretopio Šutanovac, ukupno četiri stotine devet (409). Svi ispravni. Za to se ide na doživotnu robiju. I nisu samo tenkovi u pitanju. Uništio je 37 VBR M63, 1200 Strela M2, preko 100 teških haubica, 1100 PA topa, više od 1500000 mina, nekoliko stotina hiljada pešadijskog i lakog naoružanja i municije. Ostalu borbenu tehniku, inž.opremu itd neću ni pominjati. Zato nam je dobrodošla svaka vojna pomoć.