ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА: Почели рестаураторски радови на археолошком налазишту Мора Вагеи

С. М. Ј.

29. 10. 2020. у 18:34

ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА: Почели рестаураторски радови на археолошком налазишту Мора Вагеи

Фото: Музеј Крајине

У МИХАЈЛОВЦУ код Неготина почели су конзерваторско-рестаураторски радови на архитектонским структурама касноантичког утврђења Мора Вагеи.

Реч је о утврђењу, димензија 18,5 са 18,5 метара на некадашњој левој обали Каменичког потока, код самог његовог ушћа у Дунав, изграђеним крајем трећег и почетком четвртог века наше ере, а обновљеним у шестом веку.

Конзерваторско-рестаураторске радове са пет милиона динара финансира Министарство културе и информисања. Радови се изводе по прошлогодишњем пројекту Музеја Крајине у Неготину, чији је руководилац археолог музејски саветник Музеја Крајине у Неготину, Гордан Јањић.

Стручни надзор над конзерваторским радовима врши Горан Радосављевић, дипломирани инжињер архитектуре из Завода за заштиту споменика културе Ниш, а радове изводи грађевинска компанија „Тасић Митре д.о.о.“ из Смедерева.

Мора Вагеи, четвороугаоно утврђење налазило се на тадашњем римском путу Егета – Аквис и једно је од утврђења дуж Римске војне границе на Дунаву у Србији који се налази на прелиминарној Листи светске баштине.

Фото: Музеј Крајине

Иначе, археолошка истраживања на овом локалитету спроведена су почетком осамдесетих година прошлог века, па је том приликом констатовано да је у питању касноантичко утврђење подигнуто на рушевинама мањег утврђења из првог века, да је грађено комбинацијом камена и опеке са куллом димензија шест пута шест метара која се на четири стуба уздизала у средини.

Утврђење Мора Вагеи, али и археолошко налазиште Ћетаће у Радујевцу код Неготина, као и кладовска налазишта Гламија у Рткову и Егета у Брзој Паланци су и део пројекта регоносцирања десне обале Дунава од Прахова до Кладова, али и уређења пројеката рашчишћавања и уређивања и презентације који су спроведени у периоду од 2016. до прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)