ПОНАВЉАМ 23 ГОДИНЕ, ЉУДИ И ДАЉЕ НЕ ЗНАЈУ: Кон открио када нас чека судар грипа и вируса корона, све зависи од сезоне

Новости онлине

29. 10. 2020. у 18:28

ПОНАВЉАМ 23 ГОДИНЕ, ЉУДИ И ДАЉЕ НЕ ЗНАЈУ: Кон открио када нас чека судар грипа и вируса корона, све зависи од сезоне

Фото: Танјуг

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон је одговарајући на питање о сусрету грипа и короне, две респираторне болести открио шта га сваки пут изнова шокира.

- Сада ће 23 године откако причам о грипу, ја се шокирам да после 23 године људи и даље не знају када је сезона грипа овде код нас. Грипа нема у ово доба године, једноставно стижу респираторне инфекције, грип стиже нешто касније. Према томе, када говоримо о том судару, то се најраније може десити у децембру. Може се догодити и пре тога, али би то подразумевало одређену измену вируса грипу и појаву неке друге пандемије - изјавио је др Предраг Кон па подвукао:

- Биће судар, али касније јер је природни циклус грипа код нас такав да се он појављује у децембру, да максимум достиже у јануару, али чак некад и у фебруару и марту.

Напоменуо је да ће на грип утицати померање школских распуста јер су школе и предшколске установе посебно место ширења ове болести, што се не може рећи за корона вирус, иако се не зна колико заиста има асимптоматских случајева међу децом.

- Али смо направили баријеру са маскама и пратимо ситуацију - додао је члан Кризног штаба за сузбијање ширења ковида и нагласио да има "улива вируса у школе", али да нема преноса, да све функционише и нема разлога за затварање.

Када је у питању сама организација наставе, нагласио је да је да одлука о томе припада Министарству просвете.

(ТВ Прва)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)