Будућност безбедности плаћања: Дигитални идентитети и етичнија вештачка интелигенција

Промо

29. 10. 2020. у 11:15

У ПРЕТХОДНЕ три године, вредност реализованих трансакција путем електронске трговине у Србији порасла је за 300 одсто.

Будућност безбедности плаћања: Дигитални идентитети и етичнија вештачка интелигенција

Фото: Промо

1 За време ванредног стања уведеног због пандемије коронавируса, интернет куповина повећана је од 50 до 300 одсто. Чак и након укидања карантина, већина трговаца задржала је пораст од око 100 одсто у односу на исти период претходне године.2

Пандемија је убрзала дигиталну трансформацију и прихватање иновативних начина плаћања, али и утицала на драматичан скок онлине превара - број фишинг напада у свету увећан је и до 400 одсто.3 Како услед кризе изазване пандемијом сајбер безбедност постаје веома значајна тема за предузећа широм света, компанија Виса представила је предвиђања о развоју сигурности плац́ања у наредних 10 година. Циљ је да потрошачи лакше прихвате трансформацију и упознају се са трендовима, а трговци припреме за изазове, али и нове прилике у пословању.


Биометрија ће искоренити лозинке?
Традиционални приступи идентификације приликом онлине плац́ања попут уноса лозинки и једнократних кодова постали су главна мета сајбер напада. Једно од решења за потрошаче јесте да се окрену сигурнијим методама потврде идентитета, попут препознавања лица, отиска прста или гласа. Стандарди Европске уније подразумевају вишеструке слојеве верификације потрошача приликом дигиталних трансакција. Предвиђања су да ће многе финансијске институције и компаније иновативна решења аутентификације проширити и на тржишта ван Европе и да ће биометрија да постане стандард. Већ сада се на годишњем нивоу преузима 770 милиона апликација биометријске аутентификације,4 а оне најсавременије могу да пруже идентификацију тродимензионалног модела лица, препознавање распореда вена, анализу ДНК структуре, детекцију мириса и специфичних хемијских својстава коже за сваког човека.


Значајна улога вештачке интелигенције

Вештачка интелигенција је свуда око нас у виду чет ботова, интернет претраживача, препоручених производа или на безбедносним платформама. Очекивања су да ће ВИ наставити да подстиче нове производе и услуге у плац́ањима и имати значајан утицај на друштво. Ипак, ово предвиђање долази уз упозорење због могућих злоупотреба паметних машина. Главни изазов за индустрије које користе вештачку интелигенцију биће захтевање веће одговорности од аутора алгоритама за производњу паметних машина које су у стању да креирају етички исправне одлуке.


Људски фактор остаће најслабија карика у ланцу заштите података

Сајбер криминалци који користе социјални инжењеринг као технику напада, наставиће да експлоатишу рањивост потрошача и манипулишу њиховим емоцијама како би сазнали поверљиве информације. Према анализи коју је објавио Касперскy, Фацебоок и WхатсАпп су најчешћа мета хакера за крађу података - у периоду од априла до септембра било је чак 4,5 милиона покушаја фишинга на Фацебоок-у и око 3,7 милиона на WхатсАпп-у.1 Оваква изложеност директним нападима биће и у будућности најслабија тачка одбране осетљивих података.


Усвајање напреднијих система заштите

Управо из тог разлога, трговци ће бити мотивисани да усвоје још напредније системе заштите и омогуће потрошачима безбрижну куповину. Велики број малих и средњих предузећа у наредним годинама измениће начин пословања и имплементираће иновативне методе и технологије које штите податке купаца. Светски лидер у дигиталним плаћањима недавно је представио Виса Сецуре програм који трговцима омогућава да својим потрошачима пруже још бољу заштиту од злоупотреба. Реч је о систему аутентификације за процену трансакција у реалном времену, тако да је ретко потребна додатна верификација власника картице. Уколико се јави било каква сумња попут употребе новог уређаја или необично велике куповине, постоји опција додатне провере како би се потврдио идентитет. На тај начин, програм осигурава да је трансакцију извршио прави власник Виса картице, што онлине куповину чини још безбеднијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)