„УВЕО БИХ РЕСТРИКТИВНИЈЕ МЕРЕ“ Др Кон: Повећава се број пацијената у болницама, посебно у Београду

Novosti online

29. 10. 2020. у 09:46

„УВЕО БИХ РЕСТРИКТИВНИЈЕ МЕРЕ“ Др Кон: Повећава се број пацијената у болницама, посебно у Београду

Фото: Принтсцреен/Пинк

ЕПИДЕМИОЛОГ др Предраг Кон изјавио да он у овом тренутку не би увео ванредно стање, али да би мере пооштрио али ни њих не много.

Он је у Јутарњем програму ТВ Прве рекао, одговарајући да ли би нас једино спасило ванредно стање и да ли би га сада увео, одговорио: "Не бих. Увео бих нешто рестриктивније мере, али не толико. Али бих инсистирао на спровођењу мера. А ја причам о томе већ два месеца."

Требало је, како каже, са строгим надзором кренути много раније. Као пример је навео да онај ко за 200 људи прави догађај до ситних сати је свестан шта ради.

- У овим условима пандемије он крши закон. И ко је онда одговоран. То је кривично дело, не прекршај. И то је сада на правницима да реше - објаснио је др Кон.

Он је рекао да је Кризни штаб до сада урадио све што је било у њиховој могућности, у оквиру њихових правних могућности, али да сада више ништа није у њиховим рукама.

Према његовим речима, почела је и трансмисија вируса и међу децом у вртићима и школама.

- Грипа нема у ово доба године и ја се шокирам да и после 23 године колико се бавим грипом, да људи и даље не знају када код нас грип почиње - објаснио је др Кон.

Додаје да се грип почиње јављати у децембру, па у јануару и фебруару, али и објашњава да се све то помера са школским распустима. Сада су направљене баријере с маскама. Иако се вирус уноси у школе, оне се, како каже, за сада неће затварати јер је ситуација под контролом.

Он је истакао да се повећава број пацијената у болницама на дневном нивоу, посебно у Београду.

- То је тај експоненцијални пораст. Из дана у дан је све већи и већи број. То озбиљно забрињава. То морамо да зауставимо. Број заражених треба множити са 10. Шетају људи, би не знате ко у себи носи вирус, зато је најважније носити маске - објаснио је Кон.

Они који се плаше, требало би да седе код куће, додао је доктор.

- Градски превоз је једна од средина где долази до трансмисије - истакао је др Кон.

(Telegraf.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)