"СПЛЕНДИД" ВРАЋЕН, АЛИ ИДЕ НА АУКЦИЈУ: Некада елитни хотел уништен је у приватизацији, па стари власници морају да га продају

В. Ц. С.

29. 10. 2020. у 11:00

СПЛЕНДИД ВРАЋЕН, АЛИ ИДЕ НА АУКЦИЈУ: Некада елитни хотел уништен је у приватизацији, па стари власници морају да га продају

"Сплендид" је саграђен у строгом центру Београда

НЕКАДА чувени хотел "Сплендид", у најближем комшилуку Старог двора, односно Скупштине града Београда, данас ће се наћи на аукцији. После поништене приватизације и жестоке петогодишње судске борбе, хотел је враћен 2017. године наследницима предратних власника, али потпуно очерупан. Немоћни да му врате стари сјај, наследници су на крају огласили продају.

- Од хотела, пре три и по године, враћени су нам само голи зидови. Чак су и лифтови однети. Нисмо, по Закону о реституцији, имали право на било какву одштету. После три године, једино решење испала је продаја. Уколико га не продамо из првог пута, почетна цена пада за 20 одсто - каже Миодраг Ерац, један од власника.

Почетна цена хотела је, иначе, око два и по милиона евра, односно 2.000 евра по квадрату. Ерац додаје да је требало још прошле године да буде продат, али је то пролонгирано због неких несугласица међу наследницима. А онда је дошла корона и све стопирала на извесно време.

- Ми смо испали "срећни добитници" једне неуспеле приватизације - коментарише Ерац.

Борба за хотел трајала је од 2002. до 2017. године, а на решење о повраћају Агенције за реституцију држава се жалила, све док Управни суд није "пресекао". Тако је здање на крају враћено потомцима кумова Животе Лазаревића и Трифуна Јовановића, којима је после Другог светског рата одузет.

Упркос свему, све је некако функционисало до 2008. године, када је, после неуспеле приватизације, хотел почео убрзано да пропада. Годинама је био закатанчен, а предузеће "Сплендид" у стечају. Агенција за приватизацију је својевремено, упркос протестима наследника, продала хотел за 1,1 милијарду динара, што је купац требало да исплати у шест рата.

Пошто није испунио обавезе, уговор је раскинут. Тада је купац напустио хотел и из њега изнео буквално све што се могло изнети, па су једини станари годинама били само голубови.

Власници добили очерупан и оштећен хотел

АТРАКЦИЈА С РАЗГЛЕДНИЦА

ЖИВОТА Лазаревић и Трифун Јовановић, кројачи и кумови, подигли су од животне уштеђевине "Сплендид" на свом плацу, прекопута Старог двора, 1923. године. Хотел је био права атракција и често се могао видети на предратним разгледницама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)