СТИГЛА ПРВА ИСПОРУКА РУСКИХ ТЕНКОВА У СРБИЈУ: На батајнички аеродром слећу авиони са Т-72МС

Новости онлине

28. 10. 2020. у 20:51

СТИГЛА ПРВА ИСПОРУКА РУСКИХ ТЕНКОВА У СРБИЈУ: На батајнички аеродром слећу авиони са Т-72МС

Фото: депозитфотос

Авиони са тенковима које је Русија донирала Србији почели су да слећу на батајнички аеродром. Према сазнањима, испоручена су два тенка Т-72Б1МС Бели орао.

Руска Федерација донирала је Србији 30 тенкова Т-72МС, а први су већ допремљени.

Како је доскорашњи министар одбране Александар Вулин рекао у мају прошле године пред војну параду у Нишу, када је овај тенк приказан, тенкове Т-72 Србија је добила као донацију у оквиру војно-техничког споразума који је постигнут између председника Александра Вучића и Владимира Путина. Он је тада додао да ће наше оклопне јединице захваљујући тој донацији, бити „значајно унапређене и ојачане“.

Фото: МО Србије

У оквиру војно-техничког споразума, Србија је од Русије, поред ових тенкова, добила и друга оклопна возила, 30 оклопњака БРДМ-2, од којих су неки већ стигли у Србију.

И тенкови и БРДМ-ови су модернизовани пре него што су испоручени нашој војсци.

Руски војни експерт Фјодор Болдирјов оценио је да тенкови Т-72 које Србија добија и наш тенк М-84 „имају заједничку базу совјетског Т-72, али и низ заједничких нових компонената и агрегата руске производње, што ће им олакшати заједничку експлоатацију у Србији“.

„За услове Балкана, савременији тенкови Србији нису потребни имајући у виду слабости војски суседних држава“, рекао је Болдирјов.

Србија је, у оквиру војно-техничке сарадње, из Русије набавила и авионе „миг-29“, хеликоптере МИ-17 и МИ-35, ПВО системе „Панцир“...

(Спутњик)

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Prellee

28.10.2020. 21:21

Tenkovi su previse skupi i u danasnjim uslovima veoma ranjiv cilj.Bespilotne letjelice su jeftine, sa malim raketakama vrlo lako postizu ciljeve.U Nagorno Karabahu Azeri postizu maximalne ciljeve.Unistise sve tenkove Jermenije.