ДР УДОВИЧИЋ: Мере се не поштују, забринут сам

Танјуг

28. 10. 2020. у 20:11

ДР УДОВИЧИЋ: Мере се не поштују, забринут сам

Фото: Принтсцреен

КОМАНДАНТ војне ковид болнице на Карабурми др Иво Удовичић каже да није очекивао нове мере због пораста броја оболелих од корона вируса, јер се, како је рекао, ни ове постојеће не поштују.

Удовичић је рекао да пацијенти углавном не знају где су се заразили, што показује да је прокуженост вирусом веома велика и да је највише забринут због броја пацијената који се налазе на интензивној нези, којих је у тој установи 11.

- Непридржавање прописаних мера и разбуктавање епидемије није само проблем за ковид пацијенте, односно за заражавање, већ и за људе који месецима чекају лечење - нагласио је Удовичић, додајући да је у војној болници на Карабурми 95 одсто особља са ВМА.

Удовичић је у Београдском програму РТС нагласио да га брине недостатак здравственог особља специјализованих за негу оваквих пацијената.

Подвукао је и да се непридржавањем мера угрожавају пацијенти који чекају на хирургију као и хематолошки пацијенти.

Он је додао да држава мора да нађе механизме да снажно споводи прописане мере.

Удовичић је рекао да има довољно запослених лекара да покрију доњу болницу, где има 80 пацијената, од којих је 11 у јединици интензивне неге.

- Имали смо два преминула у овом периоду, једног смо транспортовали за Турску јер је турски држављанин, али смо и даље пуни, на њихово место одмах улази следећи пацијент - рекао је Удовичић.

Он је истакао да њега, као и све запослене у војној болници Карабурма, брине и пораст оболелих и драматичан број умрлих у регион.

- Врло је забрињабајући број умрлих, а повећан је код нас број пацијената који захтевају интензивну негу - рекао је Удовичић.

Он је додао да војна болница на Карабурми има довољно респиратора и опреме, али је напоменуо да су сви пацијенти у веома тешком стању "и на вратима интензивне неге".

Удовичић каже да се највећи број грађана који примењује мере штити од сезонског грипа и истакао да Србији не прети велика опасност од грипа.

Како је навео, корона вирус се врло добро адаптирао у људском организму "и са нама се саживео".

Удовичић је рекао да наш имуни систем није успео у довољној мери да се оснажи и поручио да док не дође вакцина тога неће бити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)