ХИТНЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА: За непоштовање мера неодговорни грађани ће убудуће добијати прекршајни налог, а ево колика ће бити казна

Танјуг

28. 10. 2020. у 15:12

ХИТНЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА: За непоштовање мера неодговорни грађани ће убудуће добијати прекршајни налог, а ево колика ће бити казна

EPA

У ТОКУ је израда најављених хитних измена Закона о заштити становништва од заразних болести којима ће бити прописано да комунална милиција издаје прекршајни налог за непоштовање прописаних мера за спречавање ширења вируса корона.

Законским изменама, које би требало да буду пред Владом следећег четвртка, није предвиђено повећање висине запрећених казни за непоштовање мера, рекла је заменик секретара Владе Србије и члан радне групе за имену Закона о заштити становништва од заразних болести Тамара Стојчевић.

- Прекршајним налогом моћи ће да се изрекне мандатна казна од 5.000 динара физичком лицу због неношења маске - указала Стојчевић.

Законом су већ предвиђене више казне за правна и одговорна лица која не обезбеде услове у свом објекту, попут размака између столова у угоститељским објектима или непостојања корона редара, а оне се такође не мењају.

- Прекршајни налог функционисаће попут оног који плаћамо и код непрописног паркирања тако да ће у року од осам дана моћи да се плати пола казне - наводи Стојчевић и додала да ће бити прецизиран појам кућног карантина.

Нагласила је да су ово само хитне измене, указујући да овај Закон мора да буде усклађен са препорукама и правилницима Светске здравствене организације.

Она очекује да ће се предлог измена наћи пред владом следећег четвтка, односно заједно са ребалансом буџета, а потом и пред посланицима Скупштине Србије ради усвајања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)