ДАНАС НАЈТЕЖИ ДАН ЗА СРБИЈУ: Заражено више од 1.200 људи, Вучић се обратио јавности

Новости онлине

28. 10. 2020. у 13:11

ДАНАС НАЈТЕЖИ ДАН ЗА СРБИЈУ: Заражено више од 1.200 људи, Вучић се обратио јавности

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са руководиоцима свих ковид болница у земљи.

Састанак је почео у 12.15 у Палати Србија, након чега је почело обраћање јавности председника Вучића. Са Вучићем су на конференцију дошли и министар Златибор Лончар, др Мијомир Пелемиш и др Ивана Милошевић.

Вучић је рекао да је данас најтежи дан за Србију од почетка епидемије, и да је број заражених већи од 1.200 људи.

- Разговарали смо о томе како да се супротставимо епидемији и порасту броја заражених. Важно је да истакнемо да ове бројке брину, али ситуација је и даље значајно боља него у свим другим деловима Европе - рекао је Вучић.

Председник се захвалио лекарима и медицинским радницима, и рекао је да ће до краја године сви лекари добити једнократну подршку од 10.000 динара од државе.

- Здравственим радницима ће највише бити увећане плате. Тиме показујемо да бринемо о нашим лекарима, али и да имамо снаге да се изборимо са проблемима које је корона вирус донео - истакао је председник.

Вучић је нагласио да није расправљано о мерама, и да је то посао Кризног штаба, док је данашњи састанак био фокусиран на помоћ штабу у спровођењу мера.

- Веома ћемо оштро санкционисати оне који не поштују уведене мере, и то ћете у наредним данима видети. Други избор немамо, не можемо да затворимо нашу економију, али оно што је прописано мора да се поштује - рекао је Вучић.

Он је рекао да је ситуација најтежа у Београду, и да се већ данас отвара још 30 лежајева у престоници.

- Још нисмо дошли до тешког нивоа, и Арена није препуна. Замолио бих људе када одбију да оду у Арену, да сами сносе одговорност за то - истакао је председник.

Он је рекао и да је легенда београдске Инфективне клинике др Горан Стевановић заражен, и да морамо да пазимо на наше лекаре, и истакао да ће већ од 2. децембра ковид-болница у Београду бити у фукнцији.

- Ми смо спремни да и врло брзо пренаменимо болнице, као што смо урадили са ВМЦ на Карабурми, и то можемо за 10 до 15 дана да урадимо. Само морамо да нађемо лекаре и медицинске раднике - рекао је Вучић, и још једном апеловао на грађане да се понашају одговорно.

Ми у овом тренутку имамо више од 900 стабилних клиничких респиратора, рекао је председник, и истакао да ће Србији ускоро стићи и помоћ из Мађарске у лековима.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Пропорционално код нас ће највећи број заражених примити вакцине, и хвала нашим мађарским и немачким пријатељима. Свих 365.000 вакцина је подељено, и тим смањујемо опасност да нам се не појаве у исто време грип и корона - рекао је Вучић, па додао:

- Молим људе да сачувамо животе и наших старих и наших младих. Нико не каже да морамо да престанемо да живимо, али да не гледамо догађаје у затвореном простору са 300 људи. Не радите ово све због нас, већ због себе - нагласио је председник.

Он је рекао да на светском тржишту влада велика трка за вакцинама, и да месец дана вакцинације значи изузетно много.

- Ми смо требали од Астра-Зенеке да набавимо, пре овим проблемима. Разговарамо са Кинезима и Русима, али им још нису регистроване вакцине, што пре набавимо ми ћемо вакцинисати становништво. Прво лекаре и војску, а затим хронично оболеле - рекао је Вучић, и истакао да није битно од кога набављамо, већ само да одобре наши стручњаци.

Он је такође нагласио да ће вакцине бити бесплатне за све грађане, и да је држава потрошила велики новац на очување здравља свих грађана Србије.

- Људи морају да виде колико бринемо о нашем здрављу. Надам се да ће ускоро бити завршен и Клинички центар, ми ћемо наше капацитете настављати да повећавамо.

Он је открио да све више људи имамо на респираторима, и да све више људи долази у болнице, али да нису забринути, зато што ствари држимо под контролом.

- Радимо неупоредиво више и боље него све земље у региону. Ако погледате по броју мртвих и заражених у Србији у односу на Хрватску све вам је јасно. Нажалост, ти бројеви ће наставити да расту, али надамо се да ће расти аритметичком а не геометријском прогресијом.

Др Пелемиш се захвалио председнику Вучићу и министру Лончару, и истакао да све ово не бисмо постигли без подршке државе.

- Оно за шта се ја залажем нису никакве нове мере или полицијски час. Нама треба да се придржавамо већ уведених мера. Морамо и да апелујемо на оне који контролишу непоштовање мера, и та контрола мора бити ригорозна. Главни циљ медицине је да спасе што више људских живота.

Пелемиш је рекао да је ситуација код нас још увек стабилна, али да морамо да поштујемо све мере, и да је прошло време молби и апела, а да је сада неопходно пооштрити казне.

Председник је на питање новинара истакао да о мерама одлучује Кризни штаб, и да ће држава подржати њихове одлуке, и да таква опција увек постоји.

- Нико то не ради зато што то воли. Нико не прети ванредним стањем зато што воле да прете, већ зато што брину за људе. Нису ни у Француској увели ванредно стање зато што не воле да излазе, већ зато што им умире 500 људи дневно - рекао је председник, и сложио се са др Пелемишем да мере морају да буду спровођене оштро.

Вучић је, поводом иступа посланика Шаипа Камберија у Скупштини, рекао да је он срећан што Албанци у Србији смеју да говоре о тоталитарном систему усред Београда, и да то представља контрадикцију.

- Када говорите о угрожености мањинских заједница, интересантно је да о томе говори човек који је из власти у Бујановцу избацио 42 одсто Срба. Толико о тоталитаризму, аутократском приступу и непоштовању мањина. Нисмо се жалили, имају право, имају већину, и може им се - рекао је Вучић, и нагласио да је поносан што је у демократској Србији могуће да тако говоре представници мањина.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић је рекао да ће пре 1. децембра бити завршена ковид болница у Батајници, и истакао да ће већи део лекара доћи из Клиничког центра Србије.

- То су невероватни успеси у изузетно тешкој ситуацији. Захвалан сам и нашим грађевинским радницима, држава је то много платила. Да не отварамо ту болницу ми бисмо се пред вама тресли од страха - рекао је Вучић.

Он је потом, током одговарања на питања новинара рекао је да он обавља такву функцију и да је нормално да га нападају.

- Нисам уплашен и преживећу, не плашим се ни тајкуна ни било кога. Држава ће победити - рекао је Вучић, а затим на питање о Храму Светог Саве рекао да ништа лепше није видео у животу.

- Обишао сам цео свет, био сам и у храму Христа Спаса у Москви, наш храм је неупоредиво лепши, да се нико не наљути. Знам каква је љубав Срба према свом храму, и хиљаде људи су јуче биле. Само апелујем на људе да носе маске, или да се стрпе да сачекају неко боље време.

Он је рекао да су га нападали због новца који је издвајан за храм, и рекао да је више новца дато током његовог мандата, него у претходних 100 година.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Најзаслужнији за изградњу и завршетак храма је патријарх Иринеј, капа доле том човеку како је радио свој посао.

Вучић је рекао да га не брину напади из региона, на које је навикао, али да га брине што се без икакве реакције у Црној Гори десило оно што је говорио.

- То је да су се неки од њих похвалили и јавно рекли, не трепнувши, да хоће да влада буде састављена не пропорционално броју добијених гласова, већ по њиховом нахођењу. То је та нова парадигма где људи више не морају да побеђују на изборима, него сами себе прогласе за победнике и то је њима довољно, они владају - рекао је Вучић, и истакао да против тога мора да се бори свим средствима.

- Народни суверенитет је највиши суверенитет, глас Бога. То није глас партикуларних група и неких партија. То је то, а што се тиче односа са Црном Гором желимо најбоље односе, и радићемо на њиховом развијању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Poslednji mohikanac

28.10.2020. 15:07

Maksimalno poštovanje mera i shvatanje ozbiljnosti situacije ključ su ovoj borbi, bar što se građanstva tiče. Država je obezbedila sve potrebne uslove sa svoje strane kako bi zdravstveni sistem uspešno odgovorio svim naporima.

Lovac

28.10.2020. 15:41

Moramo biti maksimalno odgovorni i postovati sve epidemioloske mere koje donosi Krizni stab, kako bi pritisak na zdravstveni sistem bio sto manji, situacija ostala pod kontrolom i samim tim represivnije mere izbegnute.