ДР СРЂА ЈАНКОВИЋ АПЕЛУЈЕ: Број људи на респираторима је забрињавајући, боримо се да задржимо контролу

Танјуг

28. 10. 2020. у 09:30

ДР СРЂА ЈАНКОВИЋ АПЕЛУЈЕ: Број људи на респираторима је забрињавајући, боримо се да задржимо контролу

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

ИМУНОЛОГ и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19 Срђа Јанковић каже да је у овом моменту важно да се одржи контрола над током епидемије вируса корона.

Он је, коментаришући већи број новозаражених особа, али и већи број пацијената са тешком клиничком сликом и на респиратору, рекао да је то очекивано јер се клиничка слика развија у просеку око десетак дана.

- Оног тренутка када смо имали пораст броја оболелих морали смо да очекујемо и други податак који је много трагичнији. Сада је важно да одржимо контролу над током епидемије, колико је то могуће. За то се сада боримо - рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Упитан да ли треба да се штите и они који су већ прележали корону, имунолог је појаснио да сви треба да носе маске, одржавају растојање и перу руке, јер још увек није познато колико траје имунитет после прележане болести.

Било је појединачних случајева да се особа која је прележала корону поново заразе.

Јанковић појашњава да су противепидемијске мере - маска и дистанца уведене како би вирусу било онемогућено да се шири, а да се како-тако омогући нормалан живот грађана.

- Није спорно да је вирус корона пореметио наш живот. Квалитет живота свих нас трпи због пандемије. Међутим, циљ је да живимо живот, али да поштујемо мере како би се спречило ширење вируса - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)