ДОКТОР ДИГЛЕНСКИ УПОЗОРАВА: На весељима се зарази и до 80 одсто присутних

Novosti online

27. 10. 2020. у 22:43

ДОКТОР ДИГЛЕНСКИ УПОЗОРАВА: На весељима се зарази и до 80 одсто присутних

Фото Д. Поздеровић

КАД умре млад човек медицински радници то тешко подносе, некима и позли - описује др Дилигенски стање у "црвеној" ковид-зони

- Када неко од пацијената умре, поготово ако је веома млад, многи лекари и сестре то веома тешко поднесу. Дешавало се и да им позли, да повраћају или падну у несвест! Још је страшније то што су неки пацијенти иако су знали да су у тешком стању одбијали да се прикључе на респиратор и тако умирали - овако о раду у црвеној корона зони прича начелник клиничке психијатрије КБЦ "Др Драгиша Мишовић" професор др Владимир Дилигенски.

Доктор наводи да у болници "Драгиша Мишовић" имају консултативну службу, која обилази пацијенте којима је потребна психолошка помоћ, као и организовану службу, која помаже запосленима који се не мире са чињеницом да нису успели да спасу болесника.

- Притисак на медицинске раднике је огроман и не носи се свако подједнако са чињеницом да изгуби пацијента. Прикључити некога на респиратор поуздан је знак да је његово стање тешко. Пацијенти буду успавани за то време, а када се пробуде, имају главобоље, анксиозност, депресију, јер су били у блиском контакту са смрћу. Последице могу бити дугорочне, јављају се проблеми са радом срца, а честа компликација је и запаљење мозга... - напомиње др Дилигенски.

Општи је утисак, оцењује доктор, да велики страх код људи који је владао на почетку епидемије ипак јењава, што може бити јако опасно.

- Ово је неки трећи талас у који улазимо и помало нам је доста свега. Људи као да су мање оптерећени. Међутим, то није добро! Бројеви сваки дан показују да имамо све више пацијената и да се болнице пуне... - упозорава Дилигенски.

Доктор Дилигенски посебно упозорава да млади обрате пажњу на своје понашање јер су они углавном преносиоци вируса.

- Морао да понављамо по сто пута да су мере важне. Ми то кажемо, а млади опет праве журке са којих у своју кућу донесу корону. По нашем искуству, најгоре су свадбе, весеља и прославе у затвореном простору. Тада се у једном простору може заразити чак и до 80 одсто присутних људи - нагласио је др Дилигенски.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)