ГРИП УМРО ОД КОРОНЕ? Три теорије о два вируса муче науку

Новости онлине

27. 10. 2020. у 20:57

ГРИП УМРО ОД КОРОНЕ? Три теорије о два вируса муче науку

Фото: Depositphotos

БРОЈ заражених грипом ове године пао је за 98 одсто широм света, разбијајући страхове од појаве „твиндемије“, укрштања грипа и вируса корона.

Иако за грип не постоји масовно тестирање као за вирус корона, Светска здравствена организација наводи да подаци широм света показују драстичан пад случајева грипа у свету, пише Питер Ендрјуз, генетичар и новинар који се бави науком, у ауторском тексту за РТ.

Као пример наводи Аустралију, где је од јула, када је у тој земљи врх сезоне грипа, до данас забележен само један случај. Слично је у многим земљама, где је на Јужној хемисфери грип потпуно нестао иако му је била сезона.

Ендрјуз тврди да постоје три могућности зашто је то тако.

-Прва је да је грип нестао јер су лекари и научници погрешно класификовали друге респираторне болести као ковид-19. Међутим, таква теорија се тренутно третира слично као она о равној Земљи- наводи он.

ДРУГА је да је ковид „загушио“ грип.

-Изгледа да не можете бити болесни са два вируса у исто време. Недавна студија Универзитета Јејл наводи да од 13.000 пацијената који су лечени од респираторних болести, нико у исто време није имао и вирус који изазива прехладу и онај који изазива грип. Чак је утврђено да је плућно ткиво, које је било изложено вирусима изазивачима прехладе, отпорно на вирус грипа- пише Ендрјуз.

Научници се противе овој теорији, каже Ендрјуз, јер ковиду није било изложено више од петине популације, па би сви остали могли да буду погодни да добију грип.

-Међутим, ако нису у праву, и ако је ковид много распрострањенији него што се мисли, „загушење“ вируса је релевантна теорија зашто нема грипа. Мада остаје питање зашто је вирус САРС КоВ-2 „надјачао“ вирус грипа- пише овај генетичар и новинар.

-ТРЕЋА могућност је објашњење које дају научници, да мере уведене због пандемије вируса корона, као што су ношење маски, физичко дистанцирање и карантин, спречавају и грип. Међутим, онда остаје питање – због чега те мере тако добро делују против грипа, а вирус корона се шири огромном брзином- наводи Ендрјуз,

Додаје да заговорници ове теорије имају објашњење да су људи са ковидом заразнији него они са грипом, јер корона има дужи инкубациони период и један заражени њом може да зарази више људи него човек који има грип.

-Чак и да је све то тачно, остаје без одговора питање зашто је грип скоро потпуно нестао- наводи Ендрјуз.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)