ДОКТОР КОН САОПШТИО ЛОШЕ ВЕСТИ: Наредних седам дана ће бити баш лоши, ево шта је потребно да би се пооштриле мере

Novosti online

27. 10. 2020. у 18:20

ДОКТОР КОН САОПШТИО ЛОШЕ ВЕСТИ: Наредних седам дана ће бити баш лоши, ево шта је потребно да би се пооштриле мере

Др Предраг Кон / Фото Танјуг

- JA не сазивам Кризни штаб, ми се барем из медицинског дела, слушамо, дописујемо. Једноставно, ово што се дешава није неочекивано.

- Озбиљан скок, главни догађај је овде у Београду, 590 заражених, док остали постепено расту. Ово што се дешава у Београду раније се није дешавало. Имамо повећан број у ковид амбулантама, повећан број оних којима се узимају брисеви - рекао је др Предраг Кон током гостовања у Београдској хроници РТС.

Како је рекао - за очекивати је да у Београду може доћи до даљег погоршања ситуације будући да овде има скоро два милиона становника.

- Имате медицински део Кризног штаба, део који чине министри, секретари, градоначелници... Коначна одлука се доноси на крају са закључцима. Закључак доноси Влада, а ми дајемо препоруке. Пре тога се, дакле, донесе одлука - објаснио је др Кон.

Он је нагласио да се највећи број људи заразио на забавама које су тајно организоване.

- Ми смо све време гледали да су инспекцијске службе радиле, а истовремено су се људи сакривали и и даље организовали скривени те забаве. Људи мисле да ми причамо о забавама тек тако. У школама, примера ради, нема преноса. А када питате где се ко заразио? Онда дођете до података, иако највећи број не зна, они помињу забаве и прославе на којима су били. Нису то само сплавови, то су и приватна славља - рекао је Кон.

Да би се нешто спровело, нагласио је, потребна је промена правног оквира.

- Правници говоре да одређене мере могу да се спроведу само у ванредном стању. Нисам у стању да помогнем, јер то није моја професија. Све може да се спроведе, али траје. Зато сам и ставио објаву на Фејсбуку да "нема времена за уверавање" - рекао је Кон.

На питање која је бројка потребна да би се увеле строже мере, Кон је рекао да он јесте за увођење строжих мера, али да "морамо да сачекамо да се направи правни оквир".

- Ако вам неко ко је одговоран за неку област каже да не може, онда морате то да прихватите. С друге стране, ту је и економија. Маска, или како је зовем баријера вирусу, штити све нас. Ако их скидамо само када пијемо и једемо, а носимо их свуда, то је права мера - рекао је епидемиолог и апеловао на грађане да не улазе у јавни превоз или било који затворени простор без маске.

На питање да ли ће бити уведено обавезно ПЦР тестирање у Србију, он је рекао да то сада није потребно "јер нико не долази". Он се осврнуо и на здравствени систем који је сада посебно под притиском.

- Морамо вирус да зауставимо у смислу даље трансмисије. Према томе, ових наредних седам дана такође ће бити лоше, а на жалост повећање броја умрлих тек долази.

Ефективност је била феноменална у ванредном стању. И тада сам рекао да пандемије не могу другачије да се решавају, и остао сам при томе. А знам да ће ме многи критиковати - подвукао је Кон.

Решење је, према његовим речима, сада покажемо инат и носимо маске.

- Да вирус зауставимо, а то можемо маскама. Само што људи не верују, њих 15-ак одсто.

Све функционише са школама, позориштима и биоскопима

Говорећи о фестивалима, Кон је рекао да је остављено културним институцијама да саме спроводе мере.

- Са позориштем и биоскопима смо до сада видели да то може да функционише. Људи хоће да сарађују. Исто је и са школама - додао је.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Moma

27.10.2020. 20:08

U skolama retko ko nosi masku. I tamo nema zarazenih. A da, na kutijama lepo pise da hirurske maske ne stite. Takodje ni kojekakve krpe preko usta. Skole moraju da rade jer roditelji ne mogu da trpe svoju decu kod kuce. Iz istog razloga rade i splavovi. Da deca nisu kod kuce.