ФРАНЦУЗИ И СРБИ ОДАЛИ ПОЧАСТ ИЗГИНУЛИМ ЈУНАЦИМА: Пријатељство два народа негује се већ 102 године

З.Глигоријевић

27. 10. 2020. у 16:24

ФРАНЦУЗИ И СРБИ ОДАЛИ ПОЧАСТ ИЗГИНУЛИМ ЈУНАЦИМА: Пријатељство два народа негује се већ 102 године

З. Глигоријевић

ПОЛАГАЊЕМ венаца на гроб палим борцима у Првом светском рату, Свилајнчани су обележили Дан ослобођења, односно 27. октобар 1918. године, када су српски и француски војници протерали део немачке 217. дивизије и ушли у град.

На челу обе војске био је генерал Шарл Треније, који је у град ушао на коњу. Том приликом уручена му је застава коју су ручно извезле свилајначке девојке и која је сигнал нераскидивог пријатељства ова два народа.

- Први пут сам у Свилајнцу и дошао сам да представим своју амбасаду. Велика ми је част да одам почаст француским и српским војницима, а нарочито што сам то учинио испред споменика Маре Ресавкиње, која је за Свилајнчане симбол слободе – оценио је Лоран Вондершер, војни аташе Француске у Србији.

З. Глигоријевић

 

Мирослав Миша маринковић, председник Скупштине општине Свилајнац, рекао је да му је драго што пријатељство ова два народа траје и негује се већ 102 године.

- У Србији нема куће у којој неко није настрадао у рату. Драго ми је да је наш град успео да сачува сећање на људе који су дали своје животе да бисмо ми живели у слободном и овако лепом граду. Слободарски град, какав је Свилајнац, успео је да преброди многе недаће и очува пријатељство које је од немерљиве важности за нашу земљу, баш како то треба да раде народи који су заједно гинули за слободу целе Европе – додао је Маринковић.

Војни аташе Вондершер потом је обишао Природњачки центар Србије.

З. Глигоријевић

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)