ТЕК НАС ЧЕКА ОШТАР УДАР КОРОНЕ: Епидемиолог тврди да врх трећег таласа тек долази

Тањуг

27. 10. 2020. у 16:15

ВРХ трећег пика епидемије вируса корона вероватно ће бити у новембру, сматра епидемиолог у пензији Радмило Петровић и додаје да су славља и ноћни провод највећи ризик за ширење инфекције.

ТЕК НАС ЧЕКА ОШТАР УДАР КОРОНЕ: Епидемиолог тврди да врх трећег таласа тек долази

Д.Миловановић

Он је навео да ће трећи удар вируса бити "јак и оштар" и да од придржавања мера искључиво зависи када ће достићи врхунац, али да ће то највероватније бити у новембру.

Наглашава да су маске, за сада, најефикаснија заштита, али да је важно и одржавање растојања и редовно прање руку.

За мере Кризног штаба за борбу против ковида 19 каже да су добре, али да се додатно мора ограничити рад угоститељских објеката.

- Мере су добре, али не знам зашто су пустили сплавове, ресторане, кафиће да раде до 23 сата. Њихово радно време треба ограничити до 18 сати, а затим нек наставе код куће да пију и да се веселе - рекао је Петровић.

Указује и да је велики проблем недостатак санитарних инспектора који су надлежни да контролишу спровођење мера.

Подржава и најаву пооштравања санкција за непоштовање прописаних мера и сматра да је најделотворнија "санкција на лицу места".

Сматра да епидемије вируса грипа неће бити ове сезоне и да неће доћи до судара два вируса, јер су се маске показале као ефикасна мера у спречавању ширења и тог вируса.

- Епидемија грипа се јавља сваке осме или десете године. Прошле зиме смо имали већи број оболелих, тако да се ове године то не очекује - навео је Петровић.

Указује да је најефикаснија мера у сузбијању вируса корона вакцинација, али да вакцине сигурно неће бити до следеће године. До тада остаје као једина заштита - маске, дистанца, прање руку.

Напомиње да ће се вакцине против вируса корона морати да даје у најмање две дозе, за разлику од грип вакцине која се дају у једној дози.

- То је вирус који је непознат за наш организам и зато мора да се дају две дозе. Грип вирус је дуго присутан, блага заштита већ постоји код сваког од нас и једна доза је довољна подигне ниво антитела (заштите) - појаснио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)