ДАНАС ЋЕМО ИМАТИ НОВИ НЕСЛАВНИ РЕКОРД! Др Кон открива до када ће расти број заражених

Novosti online

27. 10. 2020. у 09:14

ДАНАС ЋЕМО ИМАТИ НОВИ НЕСЛАВНИ РЕКОРД! Др Кон открива до када ће расти број заражених

Фото: Танјуг

ДР Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Србији каже да она није повољна и да се даље погоршава.

Кон је рекао да резултате од јуче, када је регистрован 341 новозаражени, треба узети са резервом, јер је то онај број од недеље који је увек нижи.

- Врло брзо, већ данас, ћемо имати нови рекорд, неславни, већи број него што је икада до сада био. Очекује се тај пораст да траје још ове недеље и следеће. Ако успемо да га успоримо, онда ће и треће недеље да иде тај пораст, али онда би то било успорено и добро би било што је овако парадоксално. После тога, надам се да ћемо успети да заравнимо криву - изјавио је Кон за "Ново јутро" ТВ Пинк.

Кон је рекао да ће се заравњења криве повећавати број хоспитализованих, да ће се пунити болнице.

- Имамо пред собом крајње озбиљан период. То важи за целу Србију, али је тренутно најозбиљнија ситуација у Београду - нагласио је Кон.

Рекао је да је просечан период инкубације од пет до седам дана, а да може да се продужи и до 10.

- 98 одсто је у тих 10 дана, врло мали проценат је у 14 дана... Све чешће се даје тај период од 10 дана као најдужи, мада је доказано да буде и дужи, али то је ретко - казао је Кон.

Он је рекао да се повећава број заражених и у школама, да је већи него претходне недеље.

Кон је нагласио да ће неке врсте рестрикција бити неопходне уколико се број заражених буде повећавао.

Како каже, маску више не зове маском, већ - БАРИЈЕРОМ ЗА ВИРУС.

- Ако хоћемо да нас вирус не напада, стављамо маске, али сви, нема више преговарања око тога - истакао је др Кон.

Др Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра, рекао је да у УЦ долази до ситуације да долази велики број пацијената због својих примарних болести, а да међу њима има пацијената за које се испостави и да су ковид позитивни.

- То је од почетка тако, од марта месеца, са тим да смо имали један период у јуну, и један сада септембру и делу октобра, када је број хоспитализованих са ковид позитивним после ПЦР налаза био веома мали - рекао је Ерцеговац.

Како каже, велика је фреквенција пацијената у Ургентном центру.

- Ми смо у највећим пиковима имали дневно по пет, шест хоспитализованих ковид позитивних, па смо дошли на једног дневно, до два позитивна - навео је Ерцеговац.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)