ПРЕМИНУЛИХ 2.718 ВИШЕ НЕГО ЛАНЕ: Подаци о броју умрлих за првих девет месеци, за вишак смртности криви корона и запуштање других болести

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

27. 10. 2020. у 11:00

ПРЕМИНУЛИХ 2.718 ВИШЕ НЕГО ЛАНЕ: Подаци о броју умрлих за првих девет месеци, за вишак смртности криви корона и запуштање других болести

Ковид болница на Бежанијској коси

ТОКОМ јула, августа и септембра умрло је 3.458 људи више него у истом периоду прошле године. Ако се пореди првих девет месеци 2020. и 2019, ове године је преминуло 2.718 људи више, показују најновији подаци Републичког завода за статистику. Ова разлика у бројевима само је наизглед нелогична, будући да је у фебруару, марту и мају прошле године преминуло више људи него у истим месецима ове.

- Број умрлих у Србији у периоду јануар-септембар 2020. године износио је 78.445 и, у односу на исти период претходне године, када је преминуло 75.727 људи, бележи се раст за 3,6 одсто - кажу у Заводу за статистику.

Објашњења за ово немају јер, како тврде, узроке смрти доставиће им Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" и они ће се појавити у годишњем извештају, тек 1. јула следеће године.

Занимљиво је да је број преминулих у септембру ове године највећи у претходних 11 година, а у односу на исти месец 2019. види се раст од скоро девет одсто. У септембру су регистрована 8.123 смртна случаја, што је за 647 више у односу на исти месец прошле године, када је преминуло 7.476 грађана Србије. У периоду од 2010. до 2019. године просечан број преминулих у септембру износио је 7.495.

Будући да је од вируса корона од 30. августа до 30. септембра званично преминуло 38 особа, поставља се питање шта би могао бити узрок смрти више од 600 преосталих људи.

Један од разлога, нагађају статистичари, могао би бити не само страх једног броја хроничних и других болесника од короне и неодлазак код лекара, по редовне терапије, већ и то што су многе здравствене установе биле ковид-болнице, па нису примале остале пацијенте. И сам председник Александар Вучић изјавио је да приликом новог таласа опасног вируса неће све болнице примати само пацијенте заражене короном, јер се показало да онда трпе остали болесници. Такође, како нам је речено у РЗЗС, у Србији немали број људи умире код куће, па је питање који је узорк смрти утврдио мртвозорник и да ли је он био добар.

Како год, била директан узрок смрти или индикректан, корона је очигледно добрим делом утицала на повећање броја преминулих, односно, што би рекао епидемиолог др Предраг Кон, "вишак смртности" ове године. Најдраматичније бројке биле су у јулу, када је за само месец дана преминуло 1.700 људи више него прошле године у истом периоду!

На питање знају ли шта би могао бити узрок веће смртности ове у односу на прошлу годину в. д. директорка Института "Батут" доц. др Верица Јовановић каже за "Новости" да је РЗЗС надлежан за вођење статистике умрлих и да Институт за јавно здравље не располаже тим подацима у овом моменту:

- Према Закону о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства ове податке ћемо добити од РЗЗС до 31. марта 2021, када можемо додатно да их анализирамо.

СКОРО 800 БЕБА МАЊЕ

ОД јануара до септембра рођено је 46.270 беба у земљи. У односу на исти период претходне године, када је укупан број живорођених износио 47.068, бележи се пад од 798 односно за 1,7 одсто, кажу у РЗЗС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)