ВЕЖБАЈУ ЗА ВЕЛИКУ МАТУРУ: У среду почиње спровођење пилот-пројекта завршног испита у 101 средњој школи

Љ. БЕГЕНИШИЋ

27. 10. 2020. у 10:15

ВЕЖБАЈУ ЗА ВЕЛИКУ МАТУРУ: У среду почиње спровођење пилот-пројекта завршног испита у 101 средњој школи

Илустрација Фото З. Јовановић

ТЕСТОМ из српског језика у среду у девет сати почиње полагање претпробе државне матуре. у четвртак је тест из математике, а у петак ће се у гимназијама проверавати знање из општеобразовних, а у средњим стручним школама из стручних предмета.

У "пилотирању" велике матуре учествују ученици трећег разреда гимназија, средњих стручних и уметничких школа - њих око 5.000 из 101 образовне установе. Одабрано је 50 гимназија, 38 средњих стручних школа, три уметничке и 10 средњих трогодишњих школа. Не учествују сви ученици трећег разреда, већ највише два одељења из изабраних школа.

На испиту ће се полагати градиво првог и другог разреда. Питања су спремљена, биће их 20 са основног, средњег и напредног нивоа. Толико ће их бити у гимназијама, а у средњим стручним школама до пет више. Испит траје сат и по.

Пошто је ово пилот-пројекат, ученици не морају да страхују колико ће бодова освојити, јер прага нема.

- Циљ је да се провери квалитет задатака и део процедура које се спроводе у школама у току матуре, као и да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти и недостаци и да се ученици навикну на тестирање тог типа - рекао је недавно за наш лист Грегор Мохорчић, координатор пројекта државне матуре. Он је навео и да су питања рађена према плану и програму за први и други разред.

Међу школама које учествују у пројекту су и београдске гимназије - Прва, Шеста, Девета, Четрнаеста. У програму је и Гимназија "Јова Јовановић Змај" у Новом Саду, као и гимназије у Шапцу, Кикинди, Крагујевцу, Ужицу, Нишу... Три уметничке школе у којима ће се одржати су балетска школа "Лујо Давичо" и Музичка школа "Даворин Јенко" из Београда и Школа примењених уметности из Шапца.

Иначе, права државна матура планирана је за јун 2022. године и овај испит требало би да замени пријемне на факултетима.

МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ

ПИЛОТИРАЊЕ државне матуре одржаће се уз поштовање свих мера здравствене заштите. Тако ће у једној учионици полагати 12 ђака уз дежурство једног професора. Уколико је просторија довољно велика у њој може бити и 15 ђака уз два дежурна професора. Маске су обавезне. Деца која ове недеље наставу слушају онлајн, а одбарана су да учествују у пилот-пројекту мораће да дођу у школу, јер се полагање одвија по принципу "папир-оловка" и није могуће одржати га онлајн.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)