У КАФИЋИМА ФАЈРОНТ ВЕЋ ОД 20 САТИ? Због убрзаног ширења инфекције короном, држава ће ове недеље разматрати пооштравање епидемиолошких мера

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

27. 10. 2020. у 09:00

У КАФИЋИМА ФАЈРОНТ ВЕЋ ОД  20  САТИ? Због убрзаног ширења инфекције короном, држава ће ове недеље разматрати пооштравање епидемиолошких мера

Провера ресторана у Београду / Фото З. Јовановић

АКО се "корона-цунами" под хитно не заустави, епидемиолошка ситуација у Србији могла би потпуно да измакне контроли! Обруч око вируса што пре мора да се постави. Да је то неопходно, упозоравају и епидемиолози и представници Светске здравствене организације у Србији.

Вирус се мора обуздавати тамо где се и највише шири, а то су места масовног окупљања, у првом реду угоститељски објекти. Иако то може да има лоше економске последице, прва наредна епидемиолошка мера, за коју се залажу и чланови Кризног штаба, могло би да буде ново ограничавање рада угоститељских објеката до 20 сати.

Чланови Кризног штаба, према сазнањима "Новости", још разматрају да ли би таква мера требало да важи за целу земљу, или само за највећа потенцијална жаришта - Београд, Крагујевац, Ваљево и још нека места где се региструје пораст броја инфицираних.

Професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, нема дилему у којем правцу би даље требало деловати:

- Проблем је што има оних који не поштују мере, али и сама контрола тих мера. Још није тренутак да се уведе полицијски час, јер спадамо у три земље које имају најнижу стопу инфицираних на 100.000 случајева.

Он каже да већину новооболелих у Србији чине људи од 20 до 40 година старости, који представљају ризик за све старије у свом окружењу:

- У наредних 10 до 15 дана очекујемо скок броја оболелих, јер млади углавном живе у кући са још једном до две генерације.

Директор СЗО у Србији Маријан Ивануша сматра да за реакцију нема много времена:

- У Србији се бележи велики број инфицираних, ситуација је озбиљна. Погоршање треба зауставити што је пре могуће, јер се види како земље које то нису успеле пред собом имају велике изазове. Србија је много тога урадила у протеклом периоду, али има места за унапређење. Најбитније су јавноздравствене мере - ограничење окупљања и коришћење маски.

Корона-пресек је, са 341 потврђеним случајем инфекције и једним смртним исходом услед ковида, знатно бољи него претходних дана, али понедељком увек имамо мање потврђених случајева због мање тестирања за викенд. На респираторима је 39 пацијената, а за 24 сата је хоспитализовано 107 заражених. У болницама је тренутно 768 оболелих од ковида.

У Београду је већ попуњено 70 одсто капацитета ковид-болница, иако се од недеље користи и привремена болница у "Арени". Министар здравља Златибор Лончар каже да ће се урадити прерасподела пацијената у ВМЦ на Карабурми, КБЦ "Др Драгиша Мишовић" и КБЦ "Бежанијска коса": они који су у бољем стању биће пребачени у "Арену".

- То је модел који ће важити за нове пацијенте и на нивоу целе земље - прецизирао је Лончар.

На састанку са директорима болница договарани су детаљи око почетка рада нових ковид-болница које се граде у Батајници и Крушевцу:

- За то се треба припремити, хиљаде лекара и другог медицинског и немедицинског особља потребне су да би те болнице функционисале - рекао је Лончар. - Спремамо се за најгори сценарио. Мислим да смо се опустили више него што је требало.

Када смо поштовали мере, како је рекао министар, имали смо најбољи резултат у Европи, али "имамо проблем тамо где се оне не спроводе, то су масовна окупљања".

У КБЦ "Бежанијска коса" утростручен је број прегледа, а само у овом ковид-центру је 236 пацијената са ковидом.

- Пре две недеље било је 30 до 40 прегледа у 24 сата, сада их је преко стотину - каже др Богдан Црнокрак, помоћник директора КБЦ "Бежанијска коса". - И број хоспитализованих је драстично порастао, са пет до седам на више од 40 за 24 сата. Тренутно су попуњене четири петине наших укупних капацитета.

У Дечјој клиници КБЦ "Драгиша Мишовић" на лечењу је и беба од пет месеци. Др Оливера Остојић, руководилац клинике каже да је седморо деце на лечењу у тој установи у добром стању.

ЈОШ 50.000 ВАКЦИНА

У ДОМОВЕ здравља у Србији стижу додатне количине вакцине против сезонског грипа. Министар Златибор Лончар каже да се очекују две испоруке у наредних неколико дана, укупно 50.000 доза из увоза.

- У домовима здравља има "Торлакових" вакцина које су апсолутно безбедне и могу да их приме грађани од 18 до 65 година - рекао је Лончар. - Имамо рекордан обухват вакцинацијом и то је добар предуслов да нам се не укрсте сезонски вируси са короном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)