ПРЕТЊЕ ЗБОГ ШОЛАКА: Удружење новинара Србије на мети напада због оцене о кршењу кодекса у медијима Јунајтед групе

Р. Др.

26. 10. 2020. у 20:58

ПРЕТЊЕ ЗБОГ ШОЛАКА: Удружење новинара Србије на мети напада због оцене о кршењу кодекса у медијима Јунајтед групе

Седиште Н1 телевизије

УДРУЖЕЊЕ новинара Србије (УНС) пријавило је Тужилаштву за високотехнолошки криминал претње које су му на "Твитеру" упућене после саопштења којим су новинаре телевизије Н1 позвали да се одупру притиску власника и кршењу новинарског кодекса.

Испод објаве овог саопштења на "Твитеру" остављено је више од 200 порука, од којих већи број садржи агресију и увреде, а две и претње, о чему је УНС обавестио Тужилаштво за високотехнолошки криминал.

Претње УНС-у кулминација су вишедневне полемике и размене саопштења између овог удружења и медија у власништву "Јунајтед групе". Повод јавног клинча, али и бујице оптужби и увреда на рачун УНС, јесте став новинарског удружења да су телевизије Н1 и Нова као и портал "Нова.рс" прекршиле новинарски кодекс извештавајући о пресуди швајцарског суда по тужби сувласника "Јунајтед групе" Драгана Шолака против Пинка, "Информера" и Студија Б. Истовремено, хајка против УНС добила је и политички контекст, будући да су Н1 "у своју заштиту" узели Демократска странка и Зоран Лутовац, његов саветник Војин Ракић, Заједно за Србију...

УНС се нашао на мети жестоких критика после објављивања информација о поступку пред судом у Цириху, који је, према наводима медија које су у власништву "Јунајтед групе", завршен пресудом у којој је наведено да су Пинк, Студио Б и "Информер" објавили неистине о Шолаку. Кампања против УНС посебно жесток замах добила је после констатације Удружења да "Јунајтед група" и суд у Цириху крију пресуду, али и да је у овом случају видљиво и кршење професионалног кодекса. Указали су да је информацију о наводној пресуди из Цириха Н1 објавила као своју вест, иако није имала увид у пресуду. Ова телевизија накнадно је навела да је извор вести саопштење "Јунајтед групе", што су после неколико дана и додали у изворни текст.

Одговор медија "Јунајтед групе" био је жесток - УНС је оптужен да је "државно удружење", "бранилац режима" и да селективно заступа интересе медија, посебно режимских таблоида.

Председник УНС Владимир Радомировић истиче да УНС и поред свих покушаја није успео да дође до пресуде швајцарског суда, али и да су новинари Н1 и осталих Шолакових медија стављени у функцију власника медија.

- Ово је јединствен случај да новинари нападају УНС, који их позива на поштовање кодекса и основних принципа професије. Не фаворизујемо апсолутно никога. У последњих шест година од свих новинара у Србији УНС је највише бранио новинаре Н1. У исто време на кршење кодекса новинара највише пута упозоравао је Информер и његовог главног уредника Драгана Ј. Вучићевића - каже Радомировић.

У УНС постављају и питање због чега медији чији је сувласник Драган Шолак не објаве пресуду суда у Цириху. Ако је све из саопштења тачно, онда би и у тој пресуди требало да пише на који начин су Пинк, "Информер" и Студио Б лагали о Шолаку.

У медијима "Јунајтед групе" одбацују да постоји притисак на њихове новинаре и истичу да УНС води кампању неистина чија су они мета.

- Наши новинари нису под притиском. Позивамо УНС да престане са кампањом неистина против Н1 и да коначно почне да се бави заштитом оних медијских радника у Србији који заиста јесу под великим притисцима и који несумњиво добијају инструкције не само власника, него и из врха власти - саопштила је претходно телевизија Н1.

ПРЕСУДА ЈОШ ЕНИГМА

ОКРУЖНИ суд у Цириху одбио је да достави пресуду УНС-у, како је образложено, због заштите података о личности који су саставни део судске одлуке. У "Јунајтед групи" сматрају да су мета напада УНС, иако ова компанија није била странка у спору него Драган Шолак као грађанин, па стога немају ни право ни обавезу да пресуду било коме доставља на увид. Ипак, нису објаснили зашто су објавили пресуду о приватном спору грађанина Шолака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)