НАЈВЕЋИ СУД У СРБИЈИ БЛИЖИ ГРАЂАНИМА: У Палати правде отворен инфопулт о Вишем суду у Београду

Танјуг

26. 10. 2020. у 18:04

НАЈВЕЋИ СУД У СРБИЈИ БЛИЖИ ГРАЂАНИМА: У Палати правде отворен инфопулт о Вишем суду у Београду

Фото: Танјуг

ГОДИНУ дана након свечаног отварања реконструисане зграде Палате правде, данас је свечано отворен Инфо пулт Вишег суда у Београду на којем ће грађани моћи на брз, ефикасан и транспарентан начин да се упознају са организацијом и надлежношћу највећег суда тог ранга у Србији, који је смештен у две физички одвојене зграде.

На Инфопулту, који је изграђен уз подршку народа САД-а и Мисије УСАИД у Србији, грађанима ће бити доступне потребне информације у вези са процедурама и начину на који могу остварити своја Уставом и законом загарантована права пред судом, рекао је председник Вишег суда у Београду Александар Степановић.

Такође, ту ће им бити пружене информације у вези са алтернативним начинима решавања спорова, условима и начину на који могу остварити право на бесплатну правну помоћ, могућностима пружања стручне помоћи и подршке сведоцима и оштећенима у предметима пред тим судом, као и у вези са другим услугама које суд пружа, додао је председник Вишег суда у Београду.

Идеја инфо пулта је да се на лако доступан начин грађанима приближи рад и функционисање великог правосудног система и обезбеди лакше сналажење онима који долазе у Палату правде у којој је, како је подсетио Степановић, поред Вишег суда, смештено још неколико правосудних инстититуција.

Нагласио је да је јачање владавине права и транспарентности јавних институција, као универзалних вредности, приоритет су у раду Вишег суда у Београду, истичући да је ово важан предуслов за повећање поверења грађана у ову грану власти и подразумева правовремено информисање јавности о раду суда и доступност информација свима под једнаким условима.

Поред инфопулта, израђене су и едукативне брошуре које су свима доступне.

Директор Мисије УСАИД-а у Србији Мајк де ла Роса рекао је да је потреба за транспаретношћу правосуђа посебно наглашена у новој петогодишњој Националној стратегији за развој правосуђа Србије, поред ефикасности, капацитета и одговорности.

Београдски Виши суд је један од најважнијих судова у правосудном систему Србије и задужен је за пресуђивање у неким од најважнијих предмета у земљи, навео је де ла Роса указујући да је управо због тога је предмет сталне пажње и интересовања како медија, тако и јавности.

Он је исткао да УСАИД посебно цени то што је идеја за Инфопулт дошла од самог суда.

"То представља још један корак у напорима суда да буде проактиван у изградњи транспарентности и унапређењу приступа правди", закључио је директор Мисије УСАИД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)